• Hämeenlinnalaisen naisten lentopallon historiallinen välieräputki venyy tänä keväänä jo 21:een kauteen. Mitalipelipaikka varmistui kenties kauden huikeimman HPK:n ottelun myötä. Kerho kesti Nurmon Jymyn viimeiset iskut ja voitti neljännen puolivälierän 2–3 (25–16, 11–25, 28–26, 14–25, 9–15).

Ottelun ensimmäinen erä oli kuin toisinto kahdesta Hämeenlinnassa pelatusta puolivälierästä. Etenkin kotonaan erinomaisesti syöttävä Nurmon Jymy sai nyt pelinsä käyntiin heti alussa myös kotisalissa. Jymyn torjunta-puolustuspeli oli myös avauserässä ratkaisuasemassa, kun kotijoukkue karkasi heti startissa.

Toisessa erässä oli HPK:n vuoro lähteä heti omille teilleen. Vastaanotto oli edellistäkin erää heikompaa, mutta Jymy ei toisaalta päässyt juuri syöttämäänkään. Kerho dominoi syötöllä ja torjunnalla, ja Jymy teki useita helppoja virheitä.

Kolmas erä oli vuoristoratamaisuudessaan kuin koko ottelu pienoiskoossa. Jymy pysyi hieman edellä erän ratkaisupalloille asti, vaikka HPK nousikin aina tasoihin muutaman pisteen takaa. Jatkopalloilla HPK pääsi kahdesti yrittämään erän katkaisua. Pidemmän korren vei kuitenkin Nurmo, joka sai kolmannen eräpallonsa kyseenalaisesti vihelletystä verkkovirheestä, mikä sai yleensä tuomareihin asiallisesti suhtautuvan päävalmentaja Luca Chiappinin veren kiehumaan.

Tiukan erän olisi voinut kuvitella suistavan ottelun nurmolaisten haluamille raiteille. Kuitenkin HPK nousi taas kuskin paikalle neljännessä erässä, jota se hallitsi täydellisesti. Pallo alkoi polttaa Nurmon passarin Julia Niemen käsissä. Kotijoukkue vaihtoikin passaria Niemen kahden peräkkäisen käsittelyvirheen jälkeen. Jymyn kymmenen virhettä olivat liikaa erässä, jossa HPK pääsi taas tasolleen.

HPK pääsi hyvällä flow’lla viidenteen erään, jonka aluksi nähtiin Yasmine Madsenin show. Nuori keskitorjuja vei vieraat 0–4-johtoon kahdella torjunnalla ja yhdellä hyökkäyspisteellä. Jymy nousi pisteen päähän, mutta Kerho karkasi lopullisesti passari Chloe Collinsin ja keskipelaaja Daniela Öhmanin ratkaisuilla.

Vaatimattoman ensimmäisen erän jälkeen HPK-hakkuri Vicky Savard nousi ottelun parhaaksi pelaajaksi. Kanadalainen iski 22 pistettä (+11). Saman verran teki toisella puolella Alexandra Vajdová, jonka tehot putosivat ottelun edetessä ja slovakin väsyessä +7:ään.

HPK haki erilaista rytmiä vaihtamalla Maria Tuomisen ja Aleksandra Terzicin passariksi ja hakkuriksi kahdessa viimeisessä erässä lyhyiksi jaksoiksi. Eveliina Rautiainen piipahti vastaanottajana kolmannessa erässä. Muita vaihtoja Chiappini ei tehnyt.

Nurmon Jymy herätti Seinäjokeen kuuluvassa pitäjässä esityksillään hienoisen lentopallokuumeen. Neljännessä puolivälierässä rikottiin seuran yleisöennätys, joka on nyt 527. Nämä katsojat loivat Nurmohalliin hienon tunnelman, joka vaikutti epäilemättä myös ottelun tasoon.

Sitä kehui myös HPK:n yleispelaaja Salla Karhu.

– Nurmossa on kiva pelata, kun yleisölläkin on hyvä, kannustava meininki. He kunnioittavat vastustajaakin.

Karhun mukaan HPK ei odottanutkaan viimeiseksi jääneestä puolivälierästä helppoa, muttei kyennyt aloittamaan heti oikealla asenteella.

– Oikeastaan kahdessa viimeisessä erässä päätimme, että tämä on meidän peli, emmekä lähde ilman voittoa. En tiedä, miksemme tehneet sitä jo aikaisemmin. Puolustimme tänään todella hyvin, ja (Saana) Koljonen otti sairaan hyviä puolustuksia. Siihen tahtoon tämä ratkesi.

Chiappini ylisti ensimmäisen liigakautensa pelanneen Jymyn esityksiä.

– He näyttivät kunnioitusta ja hyvää urheiluhenkeä. Näissä puolivälierissä he taistelivat kunniakkaasti. Mielestäni on kunnioitettavaa, kun joku nauttii näin taistelusta.

HPK eteni edeltäjänsä Tarmo Volley ja Vanajan RC mukaan luettuna liigan mitalipeleihin jo 21. kerran peräkkäin. Vastassa ensi perjantaina alkavassa ottelusarjassa on torstaina Pölkky Kuusamon pudottanut LiigaPloki.

Puolivälieräsarja oli tulevia pelejä ajatellen opettavainen, sanoi Chiappini.

– Mielestäni oli hyvä, ettei tämäkään ottelu ollut helppo. Tiedämme nyt, että meidän pitää taistella joka ainoassa pallossa vastustajasta riippumatta. Tänään Nurmon aloitus ensimmäisessä erässä vähän yllätti meidät. Neuvoin kuitenkin tyttöjä olemaan kärsivällisiä, koska yksikään joukkue ei voi syöttää koko ottelua yhtä aggressiivisesti.