• HPK:n taival eurokentillä katkesi odotetusti italialaista mahtiseuraa VBC Pomì Casalmaggiorea vastaan keskiviikkona. Huomionarvoista on kuitenkin, että Kerho tarjosi ylivoimaista ennakkosuosikkia vastaan kotona kunnon vastuksen. Paikka CEV Cupin puolivälierissä ratkesi jo kahden erän jälkeen, mutta Hämeen oranssi ylpeys taisteli hävitäkseen vain 2–3 (16–25, 21–25, 25–15, 27–25, 12–15).

Viime kauden Mestareiden liigan voittaja lunasti jatkopaikan melko varmoin ottein, mutta joutui tekemään täyden päivätyön voittaakseen Suomen mestarin Elenia-areenassa. Ensimmäinen erä oli vielä täysin vierasjoukkueen heiniä, kuten aiemmat kolme Cremonassa kaksi viikkoa sitten. HPK aloitti pelin hermostuneesti, ja Carli Lloydin kapellimestaroima Casalmaggiore löylytti Kerhon avointa pakkaa. Kerhon hyökkäykset pysähtyivät jopa kuudesti italialaisten torjuntaan.

Ottelu jatkui samoissa merkeissä toisessa erässä, kunnes HPK alkoi saada vastaanottoaan ja sitä kautta koko peliään kuntoon. Oppitunnin maailmanluokan lentopallosta pitänyt VBC repi jo erän puolivälissä seitsemän pisteen johdon. HPK:n kiri alkoi vasta erän viimeisillä palloilla, ja katsomossa hallinnut reilu kymmenhenkinen italialaisfaniryhmä sai juhlia jatkopaikkaa odotetussa aikataulussa.

Kolmanteen erään Casalmaggiore antoi mahdollisuuden kolmelle uudelle pelaajalle. Klara Peric ei kyennyt passarina täyttämään Lloydin saappaita, vaan HPK otti erän hallintaansa heti alussa. Kerho sai paineettomassa tilanteessa hurmoksen päälle. Passari Bryn Kehoe Eaton, hakkuri Piia Korhonen ja yleispelaaja Allison Mayfield pelasivat kuin Lloyd, Valentina Tirozzi ja Carmen Turlea toisella puolen verkkoa ensimmäisessä erässä ja HPK yllätti suurseuran.

Neljäs erä muistutti luonteeltaan tiukkaa Suomen cupin finaalia. Kerho käänsi ottelun jatkopalloilla väkisin viidenteen erään, vaikka USA:n maajoukkuetähti Carli Lloyd oli palannut pyörittämään vieraiden peliä.

Italialaiset ryhdistäytyivät ratkaisuerässä lähes viimeisillä mahdollisilla hetkillä HPK:n johtaessa 9–7. Romanialaishakkuri Turlean syötöt palauttivat tahtipuikon Casalmaggiorelle, ja lopulta hyvin vastaanottanut HPK joutui nöyrtymään.

Saatuaan koneensa käyntiin Allison Mayfield tehtaili pääosin hyökkäämällä laidasta mahtavat 29 pistettä (+19). Se ei kuitenkaan riittänyt parhaan pelaajan palkintoon, jonka vei HPK:sta myös hienot tehot 23/+16 koonnut Piia Korhonen. Valentina Tirozzi oli Casalmaggioren paras jäätyään pisteen Korhosesta.

Eveliina Rautiainen pelasi toisesta erästä eteenpäin ensimmäistä kertaa HPK:n liberona sitten Cremonan ottelun. Kovennettuaan pikkuhiljaa harjoitteluaan polvivaivan jälkeen hän oli innoissaan, kun pääsi mukaan historialliseen otteluun.

– On hyvä, että olen päässyt vähän huilaamaan, mutta nyt oli tosi kiva päästä pelaamaan, Rautiainen totesi.

Voiton karkaaminen luonnollisesti harmitti hieman, mutta libero myöntää kovan saavutuksen.

– Jos olisimme saaneet ne muutamat pisteet viidennessä erässä, olisimme voineet voittaa, mutta totta kai kaksi erää noin kovaa joukkuetta vastaan on tosi huima juttu. Varsinkin kun otimme Italiassa 3–0 pataan, niin pystyimme nyt näyttämään enemmän omaa peliämme ja sitä mihin pystymme.

Suomalaisjoukkueen päävalmentaja Luca Chiappini oli iloinen Casalmaggiorea vastaan saadusta kokemuksesta.

– Minulla oli oikeasti hauskaa, koska pelasimme vihdoinkin omaa lentopalloamme. Pyysin pelaajia nauttimaan pelistä vastustajasta huolimatta ja pelaamaan sillä tavalla, mihin pystymme. Jos vastustaja on vahvempi, voimme yllättää sen. Olen tyytyväinen, että tulos oli 3–2, Chiappini kertoi.