• HPK ei saanut Mestaruusliigan loppuotteluille toivottua alkua. LP Viesti oli ensimmäisessä kotiottelussaan kautta linjan parempi samoin lukemin kuin edellisessä kohtaamisessa Salohallissa lokakuussa: 3–1 (25–23, 23–25, 25–19, 25–16).

Varovaisen alun jälkeen ottelusta kehittyi tasokas finaali. LP Viesti oli tiukassa ensimmäisessä erässä aavistuksen edellä koko ajan, mutta ratkaisu jäi aivan erän loppuun. HPK oli nousta rinnalle vielä 23–20-tilanteesta, mutta toinen eräpallo päätti erän Viestille. Erän ratkaisi kotijoukkueen tehokas 56 prosentin hyökkäyspeli, jossa Ronja Heikkiniemi ja Kertu Laak edustivat tulivoimaa molemmilla laidoilla.

Toisessa erässä johto vaihtui toistuvasti ennen teknistä aikalisää ässäsyöttöjen ja virheiden seurauksena. Viesti otti erän hallintaansa sen puolivälissä. Kotijoukkue johti parhaimmillaan 19–15 ennen HPK:n nousua. Vicky Savard ja Salla Karhu syöttivät Kerhon tasoihin ja Suvi Kokkonen ratkaisi erän. Laakin yhdeksän pistettäkään eivät auttaneet salolaisia, kun joukkue teki kahdeksan virhettä.

Erätauon jälkeen HPK hiipui äkkiä. Vahvasti vastaanottanut ja vahvemmin omia syöttöjään pisteiksi kääntänyt Viesti karkasi 10–10-tilanteesta 18–11-johtoon, ja hakkurinvaihdostakaan ei ollut apua.

Siinä missä kolmas erä ratkesi yhteen kotijoukkueen tehohetkeen, neljäs erä oli alusta loppuun Viestin. HPK ei pystynyt hyödyntämään parempaa syöttöään. LP Viesti puolusti ja hyökkäsi laadukkaasti ja paketoi pelin hakkuri Laakin johdolla. Ennen kaikkea Viesti oli lopussa varmempi: se teki päätöserässä vain yhden virheen.

20-vuotias Laak oli HPK:n turmana yli muiden torstaina. Virolainen iski neljään erään kovat 28 pistettä (+24) hyvillä 63 prosentin hyökkäystehoilla. Kolmessa viimeisessä erässä Kerho ei saanut muutamaa vaimennusta lukuun ottamatta torjuttua Viesti-hakkuria kertaakaan. Yleispelaajien heikot hyökkäystehot eivät haitanneet.

HPK:n päävalmentaja Luca Chiappinin mielestä mitään ei ollut tehtävissä Laakia vastaan.

– Hän oli ylivertainen. Jos vastustajan hakkuri pelaa yli 60 prosentin tehoilla, ei voi voittaa, italialainen tunnusti.

Valmennuksen näkökulmasta ottelu oli mielenkiintoinen, sanoi Chiappini. Kahden tasaisen erän jälkeen HPK taipui henkisesti.

– Meillä meni latautuminen ohi erätauon jälkeen. Rehellisesti sanottuna Viesti syötti ja hyökkäsi tosi hyvin, kun taas me emme. Parannettavaa jäi myös puolustuksessa. Tämä ei ollut parasta peliämme. Nyt ei voi muuta kuin tyhjentää mieli ja keskittyä kotiotteluun. Meidän pitää myös taktisesti tehdä vähän muutoksia.

Kokkonen nousi puolestaan vaatimattoman alun jälkeen HPK:n parhaaksi pistein 17/+11. Hän pelasi välillä myös vastaanottajana, kun vieraat vaihtelivat kahden ja kolmen pelaajan vastaanoton välillä. Ykkösvastaanottaja oli yhä Karhu, joka nosti puolet syötöistä 60 prosentin tarkkuudella.

Nuorta laitahyökkääjää eivät omat pisteet juuri lämmittäneet tappion jälkeen.

– Lähdimme voittoa hakemaan ja olisikin ollut kiva voittaa Viesti kotonaan. Kaksi ensimmäistä erää lähtivät ihan hyvin. Kyllä meillä oli taistelufiilis kolmanteenkin lähtiessä, mutta annoimme syötöllä liikaa helpotusta. He saivat niitä tosin hyvin ylös, Kokkonen pohti.

Kokkosen ikätoveri, 18-vuotias keskitorjuja Yasmine Madsen hyökkäsi päätöserässä viidennensadannen liigapisteensä.

HPK käytti ottelussa kymmentä pelaajaa. Vaihtopelaajista Aleksandra Terzic ja Maria Tuominen tulivat kahdesti peliin passari-hakkurivaihdolla. Terzic pelasi hakkurina joka erässä, mutta sai vain neljä passia. Myös Eveliina Rautiainen kävi lopussa kentällä Kokkosen tilalla.

Molemmilla joukkueilla on vain yksi välipäivä aikaa punoa kuviot seuraavaan finaaliin. Sarja jatkuu Hämeenlinnassa lauantaina kello 18.

– Syöttöä pitää ainakin saada kovemmaksi ja vastaanottoa paremmaksi. Oma puolustuspelikin olisi hyvä saada kuntoon, Kokkonen päätti.