• Torstai tarjosi Elenia-areenassa jälleen hienon lentopallonäytelmän. Tällä kertaa kohtalo eikä ansaintalogiikka ollut hämeenlinnalaisten puolella, kun LP Viesti pakotti Mestaruusliigan loppuottelut tasoihin ja ratkaisun kotikentälleen. Voittolukemat olivat hyvin erilaisten erien jälkeen toistamiseen peräkkäin 2–3 vierasjoukkueelle (26–28, 25–18, 25–20, 20–25, 10–15).

HPK sai neljänteen finaaliin unelmalähdön. Se pelasi yli tuhatpäisen kotiyleisön edessä finaalien parasta lentopalloaan ja johti teknisellä aikalisällä jo 14–8. Torjunta-puolustus alkoi hieman rakoilla LP Viestin vaihdettua hakkuriksi vaisun Kertu Laakin tilalle Saana Lindgrenin. Lopulta eräpalloja sai vain vierasjoukkue, HPK:n tehdessä liikaa virheitä.

Toinen erä alkoi tasaisemmalla nuotilla, mutta HPK pystyi haalimaan puolivälin paikkeilla neljän pisteen johdon. Tämä johto repesi aivan lopussa vielä seitsemään vuorostaan Viestin sählätessä ja Salla Karhun syöttäessä tärkeän ässän. Erä oli HPK:n torjunnan ja syötön osalta vielä parempi kuin edellinen, kun taas hyökkäyksessä oli ongelmia. Virhemäärät pysyivät kuitenkin kurissa ja erä näin Kerhon hallinnassa.

Kolmas erä muistutti ensimmäistä. HPK palasi tauolta tulisella syötöllä ja varmaotteisella torjunnalla ja johti jälleen teknisellä kuudella. Viesti nousi jälleen hätyyttelemään kotijoukkuetta tilanteeseen 20–18, mutta tällä kertaa HPK:n pää ei painunut. Salolaisten hakiessa vielä optimaalista laitahyökkääjäryhmitystä HPK:n Suvi Kokkonen ja Daniela Öhman kurittivat vieraita.

Neljäs erä pysyi suhteellisen tasaisena tekniselle aikalisälle asti. Viesti muutti sen jälkeen pienoisen yliotteensa kahdella pitkällä syöttövuorolla kuuden pisteen etumatkaksi 16–22. Syötön lisäksi Viesti taisteli HPK:ta paremmin puolustuksessa, mutta erän ratkaisija oli kolmoserässä hakkuripaikkansa vakiinnuttanut Laak, joka tuplasi illan saldonsa yhdeksällä pisteellään.

Viidennessä erässä pelätty jatkoi tapahtumistaan. Viesti sai syötöllään kolmen naisen vastaanoton kunnolla rikki, ja kotijoukkueen peli näytti alistuneelta. Lyhyeen erään HPK antoi liikaa pisteitä (viisi) suorilla virheillä, mutta aika vähän oli lopulta tehtävissä itseluottamuksensa löytäneen Viestin edessä.

Molemmat joukkueet näyttivät vuoroin, että työkalut mestaruuteen löytyvät. Huikeita palloja nähtiin etenkin avauserässä, jossa HPK puolusti hyökkäyksen peliin peräti 31 kertaa ja Viestikin 26.

Tämä ei pahemmin lämmittänyt HPK:n parhaana palkittua pallonkaivajaa Saana Koljosta.

– Peli ratkesi aika moneen asiaan, mutta lopussa söhlimme itse aika monta palloa. Viestin syöttö oli lopussa myös tosi hyvä, joten se oli ehkä avainasia tuloksen kannalta. Tällä hetkellä harmittaa pirusti, Koljonen totesi.

Vastaanotossa Koljonen ei kuulunut torstaina avainpelaajiin. Viesti sai suunnattua syöttönsä yleispelaajille Kokkoselle ja etenkin Karhulle. Se oli Viesti-luotsi Tomi Lemminkäisen mielestä yksi avainasia puolustuspelin asennemuutoksen ohella.

– Puhuimme kolmannen erän jälkeen, että puolustuksemme oli näennäistä. Neljännessä ja viidennessä (Noora) Kosonen ja (Ronja) Heikkiniemi alkoivat hakea kutospaikalta palloja, jotka kolmessa ensimmäisessä erässä jäivät kenttään, ja Hiltsukin (Hillaelina Hämäläinen) paransi puolustuspeliään. Vaisun alun jälkeen myös Kertu oli omalla tasollaan, Lemminkäinen virkkoi.

Kertu Laak oli näkyvimpiä tekijöitä pelin kääntymisessä Viestille. Virolainen joutui kahdessa ensimmäisessä erässä taistelemaan peliajasta ja teki vain kuusi pistettä, mutta oli ottelun paras pelaaja tehoin 23/+13. HPK:n pisteykkönen oli Suvi Kokkonen finaalien parhaalla saldollaan 20/+12. Näistä pisteistä kahdeksan syntyi avauserässä.

HPK-päävalmentaja Luca Chiappini kaivoi ottelusta päällimmäisenä hyvänä asiana toisen ja kolmannen erän, joissa joukkue pelasi todella hyvin. Valmentajaa kuitenkin kaiveli ensimmäisen erän karkaaminen. Italialainen muistutti, että tulos kumpusi myös Viestin esityksestä.

– Missasimme ensimmäisessä erässä ison mahdollisuuden. Neljännessä ja viidennessä erässä henkinen lähestymistapamme oli väärä. Viesti muutti pari juttua syötössään, ja se toimi. He venyttivät vastaanottoriviämme jatkuvasti eivätkä tehneet virheitä. Sitten teimme liikaa virheitä, koska jouduimme ottamaan riskejä, Chiappini analysoi.

Suomen mestaruus ratkeaa sunnuntaina Salossa viidennessä loppuottelussa. HPK:laiset toivovat oranssia liikennettä Hämeenlinnan seudulta Varsinais-Suomeen myös viikonloppuna.

Pettynyt Koljonenkin käänsi katseensa uuteen mahdollisuuteen. Kahden vuoden takaiselle nousulle viidennessä pelissä Salossa mestariksi hän ei kuitenkaan anna painoarvoa.

– Tämä joukkue on aivan eri kuin 2016. Meillä on (lisäkseni) yksi sama pelaaja (Eveliina Rautiainen). Nyt mennään tämä vuosi näillä 12:lla. Meillä oli kaksi mahdollisuutta ja hukkasimme nyt toisen. Ei auta muuta kuin nostaa pää pensaasta ja lähteä palautumaan kohti sunnuntaita.