• LP Viesti teki maanantain kolmannessa liigafinaalissa HPK:ta vastaan yhdeksän pistettä enemmän, mutta sekään ei auttanut varsinaissuomalaisia. Pallokerho ryösti kotiedun hyvin vaihtelevan ottelun jälkeen erin 2–3 (25–15, 24–26, 23–25, 25–17, 10–15). Hämeenlinnalaisilla on mahdollisuus päästä juhlimaan suomenmestaruutta kotikentällään torstaina.

Ottelu käynnistyi LP Viestin alkutunnustelun jälkeen HPK:lta heikosti. Viesti dominoi avauserää joka osa-alueella, mutta etenkin Kerhon oma vastaanottohyökkäys oli pahasti kateissa. Ainoastaan Daniela Öhman pääsi erässä pluspisteille, kun taas salolaisten hakkuri Kertu Laak oli pelätyn vahva tehden seitsemän pistettä.

Toisessa erässä Kerho paransi peliään joka tavalla, mutta etenkin torjunta-puolustuspelissä löytyi kotipelissä näkynyt asenne. HPK otti erän haltuun vasta loppupuolella, kun se nousi tilanteesta 18–16 kolmen pisteen johtoon. Hakkuri Vicky Savard pääsi päättämään erän torjunnallaan toisessa eräpallossa.

Kolmas erä oli tasainen ja ottelun tasokkain. Jälleen hallinta siirtyi HPK:lle vasta 18 pisteen jälkeen, kun se sai joukon tärkeitä vaimennuksia ja taisteltua itselleen neljä eräpalloa. Viesti selvitti näistä kolme, mutta salolaisilla oli neljännessä väärä syöttöryhmitys, ja HPK sai puoli-ilmaiseksi viimeisen pisteen.

Neljännessä erässä ei paremmasta joukkueesta ollut taaskaan epäselvyyttä. Viestin laitahyökkääjät ja etenkin kolmessa erässä 21 pistettä tehnyt hakkuri Laak alkoivat väsyä, mutta se ei erää kääntänyt. HPK antoi Viestille jopa 12 pistettä virheillään, joista viisi oli verkko-, käsittely- ym. turhia virheitä.

Koko ottelusarjan kannalta valtavan tärkeäksi tiedetty viides erä oli tasaista henkien taistelua. Molemmat vastaanottivat todella tarkasti. HPK otti kahden pisteen johdon 10–12, ja loppu oli vieraiden. Laak löi pitkäksi ja heti perään Yasmine Madsenin torjuntaan. Lopuksi Savard pysäytti Ronja Heikkiniemen, ja Salohallissa raikuivat enää hämeenlinnalaismielisten riemuhuudot.

Kertu Laak oli aiempien kahden loppuottelun tavoin pelin pisteykkönen. Hän teki tehot 25/+11 huolimatta siitä, että jäi kahdessa viimeisessä erässä lukuihin 4/-3. Virolainen oli toki myös runsaasti tärkeitä puolustuksia hakeneen passari Viktorija Tuchashvilin kanssa Viestin kantava voima, mutta paremmin onnistuivat keskipelaajat. Dubravka Rakic teki pisteet 13/+12 ja valittiin Viestin parhaaksi pelaajaksi. Anna Czakan tehoili 14/+11.

HPK:n paras pistenainen oli taas Suvi Kokkonen (18/+10), joka Laakin tavoin hieman pehmeni viimeisissä erissä. Yleispelaaja onnistui hyvin torjunnassa, tuloksena neljä torjuntapistettä. HPK:n paras pelaaja oli puolestaan Daniela Öhman (14/+12), joka tappoi satasista totutun tehokkaasti ja syötti joukkueen pisimmät putket.

HPK:n päävalmentaja Luca Chiappini eli ottelussa tunteella mukana ja kertoi nauttineensa jännitysnäytelmästä.

– Ottelu oli molemmilta jatkuvia ylä- ja alamäkiä. Kumpikaan joukkue ei rehellisesti sanottuna pelannut kovin hyvin koko aikaa. Se on kyllä normaalia tässä vaiheessa kautta, vaikka voisi odottaa hienoa show’ta. Viidennen erän voiton jälkeen täytyy ymmärtää, että joukkueiden välinen ero on todella pieni, Chiappini pohti.

– Parillakin pallolla on tosi iso merkitys. Vaikea sanoa, mikä ratkaisi tämän pelin.

Viesti-luotsi Tomi Lemminkäinen löysi ratkaisun joukkueiden puolustuspelistä ottelun lopulla.

– Voittoerät voitimme selvästi, koska pelasimme hyvin. Tappioerät olivat tasaisia. Olimme tänään tasaisempi joukkue, mutta erät alkavat 0–0:sta. Pelin taso täytyisi pitää puolien vaihtuessa. Viimeinen pallo kuvasti aika hyvin, missä häviämme. Pääsimme lyömään 4–5 kertaa, mutta HPK haki ne pallot peliin. Meillä näin ei käynyt. Puolustusasenteessa on iso ero, Lemminkäinen kertasi.

HPK pelasi ottelussa Silja Kososta lukuun ottamatta koko kokoonpanoaan käyttäen. Vaihtopelaajista Aleksandra Terzic ja Eveliina Smolander aloittivat kuusikossa useamman erän. Koko ottelun pelasivat Kokkonen, Öhman ja vastaanottajat Saana Koljonen ja syntymäpäiväsankari Salla Karhu, jotka onnistuivatkin rooleissaan.

Yasmine Madsen joutui hakemaan ensimmäisen erän jälkeen vauhtia vaihtopenkiltä, mutta palasi peliin kolmannessa noustakseen ratkaisijaksi.

– Oli kyllä tosi hyvä fiilis pelata, kun oli niin sanotusti veitsi kurkulla. Se on mukava tunne välillä, Madsen hymyili.

Kentällä tunteitaan melko avoimesti näyttävä Madsen sai kolmannessa erässä myös huomautuksen tuuletettuaan torjuntaa vastustajia kohti.

– Salosta on tosi kiva ottaa ryöstö ja täällä voittaminen tuntuu hyvältä. Painoimme paljon päälle, ja Salokin tuli kovaa, mutta saimme sitten sen voiton, kun aloimme saada torjuntoja ja puolustuksia. Mikään pallo ei enää jäänyt, 18-vuotias keskitorjuja tunnelmoi.

Voiton myötä suomenmestaruus on nyt katkolla HPK:lle kotihallissa torstai-iltana.