• HPK-naisten mestaruustielle tuli ylimääräinen mutka Etelä-Pohjanmaalla. Hämeenlinnalaiset olivat lähellä ottaa kiinnitystä välieräpaikkaan näytöstyyliin, mutta Nurmon Jymy tasoitti puolivälierät kotioloissaan dramaattisella 3–2-voitolla (18–25, 17–25, 25–18, 25–22, 15–4).

Seinäjoella ei sunnuntaina paistanut aurinko, mutta HPK:n peli muistutti Mestaruusliigan puolivälierien toisessa osaottelussa kevättalvista auringonlaskua. Ensimmäiset kaksi erää Kerho säkenöi auringon lailla. Avauserä noudatti torstain kotiottelusta tuttua kaavaa. Kerho lunasti johtoaseman teknisen aikalisän lähestyessä ja karkasi Jymyltä pian sen jälkeen. HPK piti syötöllään yleensä paremmin kotihallissaan syöttävän Nurmon ahtaalla ja hakkuri Vicky Savard teki työnsä kliinisesti Chloe Collinsin passeista.

Toisessa erässä vierasjoukkue hankki Salla Karhun avaussyöttövuorolla jo 0–7-johdon, joka kasvoi erän edetessä jo 4–16:een. Vuorostaan Suvi Kokkonen iski maukkaita syöttövuoropisteitä yleispelaajan paikalta. Erän lopussa Nurmo alkoi kuitenkin päästä paremmin peliin mukaan. HPK teki virheitä ja paine Jymyn vastaanotolle väheni. Hämäläiset kestivät tauolle kuitenkin melko vaivattomasti ja ottivat hyvänoloisen 0–2-johdon.

Peli kääntyi pitkän erätauon jälkeen kotijoukkueelle. Jymy otti alussa 8–3-johdon, mutta HPK otti sen heti kiinni. Tekniselle aikalisälle mentiin pohjalaisten niukassa johdossa, jonka jälkeen muutokset heidän pelissään alkoivat purra. HPK:n laitahyökkääjät, etenkin Karhu ja Kokkonen jäivät tiukkaan torjuntavartiointiin, ja Jymy onnistui itsekin paremmin hyökkäyksissään. Emmi Riikilän ohella tehoja löysi myös Alexandra Vajdová.

Neljäs erä oli puolestaan todella tasainen. Molemmat joukkueet painostivat toista syötöllään. Karhu nosti HPK:n 11–8-tappiolta 11–15-johtoon syöttämällä neljä ässää, mutta syöttökilpailun voitti Jymy. Erässä kaksi ässääkin täräyttänyt Riikilä sai nautiskella lopussa Julie Mikaelsenin syötöllään alustamassa eräpallohyökkäyksessä ja pakotti pelin viidenteen.

Katkaisuerässä alkukaudella vastaavia tilanteita dominoinut HPK romahti. Nurmohallin 465-päinen yleisö oli lämmennyt Jymyn noustessa ja HPK päätyi hornankattilaan. Peli ei juuri muuttunut edelliserän lopusta, vaan Nurmo oli tehokas niin syötössä, torjunnassa kuin hyökkäyksissään. Kerho taas ei saanut montaa kelvollista hyökkäystä edes aikaiseksi, kun Jymy karkasi otteluvoittoon 11 minuutissa.

Vaikka 18-vuotias Riikilä ei tehnyt enää pistettäkään viidennessä erässä, hän oli ottelun paras ja tehokkain pelaaja pistein 22/+18. Kerhon vastaavat kunniat sai Kokkonen (20/+11). Jymyn johtotähdet Vajdová ja Karoliina Friberg olivat lopussa ratkaisijoita. He ylsivät myös hyviin pisteisiin 19 ja 16.

Kokkonen kertoi, että HPK tiedosti ottelusta tulevan tiukka, ja HPK pystyikin aloittamaan hyvin ja kovalla tempolla.

– Kolmas eräkin alkoi ihan hyvin, mutta kääntyi ihan täysin. Nurmo alkoi sitten päästä liekkeihin. Ehkä ansaitsimme tämän tänään. Nurmo sai hyvin kaikki hyökkäysyrityksemme vaimennettua ja rakensi hyviä hyökkäyksiä itse, Riikilän tavoin 18-vuotias Kokkonen analysoi.

Hän soimasi joukkueen vireen lopahtamista kesken kaiken.

– En tiedä oliko mielessä vikaa vai mitä. Kaikilla oli kyllä mielessä, että osaamme ja ehkä myös että hoidamme tämän.

HPK:n päävalmentaja Luca Chiappinin mukaan Nurmossa pelattiin ikään kuin kaksi eri ottelua. Ensimmäisessä Pallokerho pystyi pelaamaan omaa peliään ja painostamaan Jymyä. Sitten se taipui myös henkisesti.

– Ehkä ajattelimme, että ottelu olisi helppo päättää. Tämän kanssa meidän on tehtävä töitä. Sanoin kyllä tytöille tauolla, että täytyy pitää pää kylmänä, koska ottelu ei ollut ohi, Chiappini kertoi.

Isomman kunnian hän antoi kuitenkin kotijoukkueelle.

– Jymy pelasi todella hyvän ottelun. Ainakin näkemistäni otteluista tämä oli heidän parhaansa. Tilastoissa he eivät näytä niin hyviltä, koska kaksi ensimmäistä erää painavat lukuja alas.

Puolivälierät jatkuvat 1–1-tilanteessa tiistai-iltana Elenia-areenassa.