• Puijo, Kuopio ja urheilu. Pidempään urheilua seuranneille tuosta kolmiyhteydestä nousee arvatenkin mieleen uljaat mäkikotkat tai sitkeät hiihtäjät. Nyt kompassi kannattaa kenties kalibroida uudestaan, sillä viime aikoina menestysnuoli on sojottanut vahvasti Puijo Wolleyn suuntaan.

  Naisten pääsarjaan, Mestaruusliigaan keväällä 2019 noussut lentopallon erikoisseura pelaa tällä hetkellä lyhyehkön historiansa parasta lentopalloa. Kuuden ottelun voittoputkensa myötä Puijo on noussut sarjataulukossa komeasti kolmanneksi, kestomenestyjä LP Viestin kantaan. 

  Liigan kärkijoukkue ja kahden edellisen kevään Suomen mestari Kuusamo lähtee maaliskuulla piikkipaikalta kevään pudotuspeleihin, ansaitusti. Siitä huolimatta tohdin ajatella, että Koillismaalla vilkuillaan, ainakin ohimennen, Pohjois-Savon suuntaan. Niin vahvalta kuopiolaisten tekeminen tällä hetkellä vaikuttaa.

  NUORIA LAHJAKKUUKSIA

  Puijo Wolleyn kokoonpano koostuu lahjakkaiden lupausten ennakkoluulottomuudesta ja hieman kokeneempien pelinaisten tasapainottavasta roolista. Nuoruutta edustavat vasta 17-vuotias passari Liina Räty, vuotta vanhempi libero Veera Help ja kaksikymppinen hakkuri Selma Räsänen

  Räty hioi viime kaudella taitojaan Kuortaneen urheiluopistolla, osana nuorten maajoukkueryhmää. Kyseinen opinahjo on vuosien saatossa jalostanut useamman lahjakkuuden lähemmäs huippua. Rädyn osaamista ja väkevää, pelkäämätöntä asennetta sopii ihailla, sillä hän johtaa kapellimestarina koko joukkueensa hyökkäysorkesteria ihaltavalla tavalla. Passariksi pitkä, 183 senttinen Räty debytoi naisten pääsarjassa jo 15-vuotiaana.

  18-vuotias Kiuruveden kasvatti, libero Veera Help johtaa Puijo Wolleyn puolustusta varmoin ottein. Vastaanotoissa Help kaipaa vielä hetkittäin apuja, mutta takakentän puolustupelaajana hän lukeutuu liigan eliittiin. Nuoren, väkevän kolmikon täydentää 20-vuotias toisen polven pääsarjapelaaja, hakkuri Selma Räsänen.

  KOKENEEMPI KAARTI

  Inasen kokeneemmasta kaartista esiin voisi nostaa likimain koko Puijo Wolleyn kokoonpanon. Ohessa muutama keskeinen nosto.

  188-senttinen keskipelaaja Ella Autere voitti keväällä 2022 Suomen mestaruuden Kuusamon riveissä. Tällä kaudella Autere tekee parhaansa Puijon menestyksen eteen, ja millä tavalla. Hänestä on kypsynyt kenties liigan paras torjuja, tahdilla yksi torjuntapiste erää kohden. Tänään Lentopallokerhoa vastaan muuriksi muuntunut Autere torjui kolmeen erään tuimat kahdeksan pistettä.

  Keskipelaaja Taija Tikka ja yleispelaaja Emilia Kääntä tuovat Puijon kokoonpanoon kumpikin yli 200 liigaottelun kokemuksen. Tärkeitä kokemuksia erien ja otteluiden kriittisillä hetkillä. Tikka on tällä kaudella osunut keskelle taulua lähes pelin joka osa-alueella. Torjuntapelaamisen ohella Tikka hyökkää lähes 50% tehoilla ja syöttää haastavasti, mistä osoituksena kauden 26 ässää. 

  Puijon ulkomaanavuista suurimpaan rooliin on noussut yleispelaaja, jenkki Aniah Palmer. Hän kantaa suurimman vastuun joukkueen hyökkäytehoista ja osallistuu isosti myös vastaanottoon. Palmerin pelissä keskeisenä piirteenä esiin nousee hänen rohkea, sanoisinko jopa aggressiivinen hyökkääminen. Hiha tyhjäksi joka kerta lienee Palmerin kantava ajatus!

  LOHDUTONTA MENOA

  Lentopallokerhon lohduton luisu valitettavasti jatkuu, ainakin toistaiseksi. Tänään Kerho sentään haastoi Puijo Wolleyta hetkittäin. Avaus- ja toisen erän puoliväliin Kerho pysyi kuopiolaisten kyydissä, mutta sen jälkeen näkyivät vain perävalot. Noin kuvainnollisesti, sillä Puijo Wolleyn bussi toki odotteli ottelun päättymiseen asti, ennen osapuilleen viiden tunnin kotimatkaa.

  Puijo voitti avauserän 25–22 ja toisen 25–20. Näennäisen tiukkoja eriä siis, mutta erien ratkaisu hetkillä Puijo osoitti paremmuutensa. Ottelun päätöserässä tiivistyi Lentopallokerhon nykytilanne, arvatenkin erityisesti henkisellä puolella. Kerho johti 3. erää vielä tilanteessa 11–10. Sen jälkeen Puijo takoi 14 pistettä putkeen. NELJÄTOISTA PISTETTÄ PUTKEEN! Päätöserä lopulta Puijolle 25–12 ja koko ottelu siis suoraan 3–0.

  TAAKSE POISTU, VAIKO SITTENKIN ETEENPÄIN?

  Lentopallokerhon osalta katse on kääntymässä etuviistosta takavasemmalle. Viittaan nyt sarjataulukkoon. Viiden joukkueen kärki lienee Kerholta jo kokonaisuudessaan karussa. Takapainetta puolestaan antavat piristyneet LiigaPloki, OrPo ja ArVo. Elämme siis mielenkiintoisia lentopalloaikoja. Kovin erilaisia tosin, mihin menestymään tottuneessa Kerhossa on totuttu.

  Äkkiseltään ajatellen Lentopallokerhon kiireisin ja samalla tärkein tavoite lienee suoritusten vakioiminen parhaalle mahdolliselle tasolle, nykyresurssien parhaalle tasolle. Joukkueen henkinen kestävyys lienee venytetty äärirajoille. Nyt kaivataan johtajuutta ja esimerkin voimaa, joita todennäköisimmin pystyvät tarjoamaan joukkueen kokeneimmat pelaajat. 

  Pala kerrallaan peli kuntoon. Mantra, jota menestyneet joukkuelajien valmentajat mielellään toistavat. Tämän kauden osalta hiekka Kerhon tiimalasissa valuu kiihtyvällä vauhdilla, mutta loppukauden otteluissa kylvetään osittain myös tulevaisuuden siemeniä. Kerttu Kilpinen, Heini Kovanen ja Lotta Alatalo ovat saaneet runsaasti vastuuta Kerhon muuttuneessa tilanteessa. Parhaassa tapauksessa heistä kasvaa Kerhon tulevan menestyksen kulmapaloja.

  Tämän illan ilahduttavin asia Kerhon osalta nähtiin ennen ottelua. Passari Pipsa Roivainen palasi tauon jälkeen Kerhon kokoonpanoon. Hienoa ja sydäntä lämmittävää.

  KYLMÄPÄINEN PELAAJA

  LIINA RÄTY, passari, Puijo Wolley:

  — Olemme löytäneet yhteiset kuviot, jotka toimivat. Niitä olemme harjoituksissa ahkerasti hioneet. Oma roolini on hoitunut mielestäni ihan ok, mutta aina voi myös parantaa. Kaipaan lisää ennen kaikkea tiettyä itsevarmuutta tiukoissa tilanteissa. Tavoitteemme on voittaa aina se seuraava peli, toivottavasti myös kauden viimeinen ottelumme.

  VERA KLIMOVICH, keskipelaaja, Lentopallokerho:

  — Meidän täytyy katsoa eteen-, ei taaksepäin! Joukkueena meidän täytyy vähentää virheitä, keskittyä paremmin ja saada suoritustemme vuoristorata loppumaan ja niiden myötä toteuttaa paremmin valmentajamme ohjeita. Lisäksi toivon, että kokemattomat pelaajamme saavat tästä tilanteesta arvokasta oppia tulevaisuutta varten.

  PEKKA SEPPÄNEN, päävalmentaja, Puijo Wolley:

  — Torjuntapelimme oli tänään erittäin hyvää. Puolustuspeliämme tarkastelen hiukan kriittisemmin, siinä tuli vielä virheitä. Toisen erän puolivälistä eteenpäin saimme onneksi lisää hyökkäystehoja. Passarimme Liina on harjoitellut todella hyvin. Kylmäpäinen pelaaja, joka ei turhia ujostele. Lisäksi tietysti lahjakkuutta pohjana. Loppukauden joukkueemme keskeinen tavoite, pudotuspelejä ajatellen, on pienentää hyvän ja huonon pelipäivän välistä eroa. Tosin tuntuu siltä, että olemme hiukan nostaneet sekä suoritustemme kattoa että lattiaa. Mennään kuitenkin peli kerrallaan, turha miettiä pidemmälle.

  GIOVANNI TORCHIO, päävalmentaja, Lentopallokerho:

  — Puijo pelasi paremmin kuin me, siinä tärkein huomio. Sellaista urheilussa, ja lentopallossa vain tapahtuu. Meidän vastoinkäymisten myötä osasin tietyllä tavalla odottaa muuttunutta tilannetta sarjataulukossa. Meidän täytyy löytää lisää energiaa, jotta säilytämme paikkamme pudotuspeleissä. Mutta, urheilussa täytyy hyväksyä tulokset, jotta voit jatkaa eteenpäin.

   

  teksti: Tapio Suominen
  kuva: Tomi Vesaharju

    Takaisin

Pääaiheet

 
 

Yhteistyössä