• Harvoin, jos koskaan olen saanut lähes 40 vuoden urheilutoimittajan urallani todistaa vastaavaa. Lentopallon naisten Mestaruusliigassa, tarkemmin Hämeenlinnan Lentopallokerhon riveissä, on viimeisen reilun viikon aikana tapahtunut täydellinen metamorfoosi, muodonmuutos.

  Kerhon kapteeni Michaela Madsen on pelannut läpi komean uransa, 61 maaottelua, neljä suomenmestaruutta ja tukku kausia Euroopan huippuliigoissa, erinomaisena keskipelaaja. Nyt Misu, kuten hänen lempinimensä kuuluu, pyörittää joukkueensa peliä passarina. Eikä pelkästään pyöritä, vaan onnistuu uudessa roolissaan erinomaisesti.

  JOO, MÄ TIEDÄN

  Uusi juonenkäänne Madsenin menestyksen täyteisellä uralla sai alkunsa reilu viikko sitten Lentopallokerhon pohjoisen pelireissulla. Joukkueen päävalmentaja Giovanni Torchion mukaan hänen joukkueensa kapteeni osaa lukea päävalmentajansa ajatuksia. Keskustelu asian tiimoilta jäi ytimekkääksi. ”Misu, tänään sinä…”, Gio ehti tuskin aloittaa, kun vastaus jo kajahti. ”Joo, mä tiedän, haluat mun pelaavan passarina. Ok, sopii.” Siinä kaikki, mutta tänään nähdyn perusteella jatkoa todennäköisesti seuraa.

  Lentopallokerhon koko joukkue osoitti tänään kykyä ainakin pienimuotoiseen metamorfoosiin. Joukkue kohtasi Rovaniemen ylpeyden Arctic Volleyn toistamiseen reilun viikon sisään, nyt kotikentällään Loimua-areenalla. Viikko sitten vieraissa napapiirin naiset takoivat kaukaiset vieraansa lattian rakoon kolmessa erässä ja puolessatoista tunnissa. Tänään osat, ainakin osin kääntyivät päälaelleen.

  JATKOPALLOILLE

  Ei kuitenkaan sorruta liioitteluun. Arctic Volley toipui ottelua edeltäneen päivän 10 tunnin bussimatkastaan mainiosti. Jalat ja ajatukset liikkuivat vikkelästi. Unelmaottelun pelanneen ranskalaisen yleispelaajan Lisa Jaunetin  johdolla ArVo haastoi emäntänsä kaikissa neljässä erässä. Avauserässä ArVo itse asiassa hukkasi peräti kolme eräpalloa ja erä kääntyi lopulta Kerholle jatkopalloilla 27–25.

  Toisessa erässä sama tahti jatkui ja joukkueet etenivät lähes tasatassua kohti erän huipennusta. Tällä kertaa ArVo hallitsi kiihkeät loppuhetket astetta paremmin ja voitti erän myös pistein 27–25. Pitkältä tauolta puolestaan Kerho väkevästi ja vei kolmannen erän illan ottelun mittapuulla jopa selvästi pistein 25–21.

  Ottelun neljännestä, ja lopulta ratkaisevasta erästä muodostui trilleri. Kerho johti erää ratkaisevan tuntuisesti 23–20, mutta sitkeä vierasjoukkue nousi vielä kertaalleen johtoon, eräpallotilanteessa 24–23. Siitä edettiin vuorotahtiin, hyökkäys hyökkäykseltä, torjunta torjunnalta, piste pisteestä, kunnes Lentopallokerho lopulta katkaisi erän pistein 28–26. Samalla Kerho katkaisi kuuden liigapelin mittaiseksi venyneen tappioputkensa tärkeällä kolmen pisteen voitolla, erin 3–1.

  Iso voitto Kerholle, ja aiheesta katkera tappio vierasjoukkueelle. Mutta arvon hekin ansaitsevat, ehdottomasti. Sitkeä taistelu ja suoritusten rohkaiseva kehittyminen ennustavat ArVolle mielenkiintoista, kenties menestyksekästä kevätkautta.

  RUNKOSARJAN KESKIKASTI TIIVIS JA MIELENKIINTOINEN

  Myös Lentopallokerhon keväästä kehkeytyy vähintäänkin mielenkiintoinen. Helmikuun alussa joukkue puolustaa Suomen cupin voittoaan Turussa pelattavassa Final Four -tapahtumassa. Sitä ennen joukkue pelaa liigassa kolme kovaa koitosta. Ensi lauantaina Kerho kohtaa vieraskentällä liigan kärkitrioon lukeutuvan LP Kangasalan ja sitä seuraavalla viikolla perättäisissä kotipeleissä ensin LP-Vampulan ja heti perään Puijo Wolleyn.

  Komeasta ArVo-voitosta huolimatta Kerho jatkaa sarjataulukossa kuudentena, mutta ero nelos- ja vitossijaan supistui. Kuinka sattuikaan tulevista vastustajista  Puijo on sarjataulukossa juuri nyt neljäntenä, neljä pistettä Kerhoa karussa ja Vampula siinä välissä viidentenä. Elämme siis, Kerhon kauden rajuista vastoinkäymisistä huolimatta, mielenkiintoisia aikoja.

  GION NERONLEIMAUS

  Mutta, eipä mennä asioiden edelle, joten palataan takaisin tähän iltaan. Michaela Madsenin siirto passariksi on osoittautumassa päävalmentaja Torchion neronleimaukseksi. Kerhon passaritilanne meni umpisolmuun, kun Itävallan maajoukkuepassari Victoria Deislin kausi päättyi pahaan polvivammaan ja koska Pipsa Roivainen on toistaiseksi sivussa henkilökohtaisista syistä.

  Apuun saatiin yhteistyöseura 1-sarjan helsinkiläisestä PuMa-Volleysta vasta 17-vuotias Sanni Suomela, joka koulukiireiden takia pystyy osallistumaan Kerhon harjoituksiin vain 1–2 kertaa viikossa. Se ei ilmiselvästä lahjakkuudesta huolimatta liigajoukkueen passarille, siis joukkueen tärkeimmälle pelaajalle, riitä. Tässä kohtaa italotaikuri Giovannin hatusta nousi Misu Madsen, ja loppu saattaa olla historiaa.

  VAHVA ESITYS KOKO KERHOLTA

  Joukkuepeli ei kuitenkaan ole yhden naisen show. Tänään Madsenin hetkittäin millintarkasta passipelistä nautti erityisesti väkevään kaamosvireeseen itsensä virittänyt Kerttu Kilpinen, joka takoi komeat 23 hyökkäyspistettä. Iltansa Kilpinen kuorrutti kolmella torjuntapisteellä ja peräti viidellä ässäsyötöllä.

  Heini Kovanen pidentää Kerhon onnistujien listaa. Avauskuusikkoon tiensä raivannut Kovanen hyökkäsi ennakkoluulottomasti hyvillä tehoilla 16 pistettä ja urakoi 36 vastaanottoa, joista positiivisia komeasti 56%. Joukkueen libero Rita Timonen pelasi tyylilleen uskollisesti jälleen väkevän ottelun.

  Arctic Volleyn onnistujiin voidaan Jaunetin ohella nostaa vastaanotoillaan loistanut kanadalainen yleispelaaja Sarah Glynn ja vastaanottopelissään takkuillut, mutta tehokkaasti hyökännyt Noora Kallinen.

  Joukkuetasolla Kerho ja ArVo pelasivat tilastojenkin valossa pääosin tasalaatuisesti ja ennen kaikkea tasaisesti. Merkittävin, ja kaiketi ratkaisevin ero, syntyi torjuntapelaamisessa. Kerho torjui väkevästi ja laajalla rintamalla komeat 16 pistettä, kun ArVo:n torjuntasaalis kutistui viiteen.

  HYVILLÄ MIELIN

  Joukkueidensa parhaina palkittiin Arctic Volleyn Lisa Jaunet ja Lentopallokerhon Heini Kovanen. Ottelun ProLiberoksi puolestaan valittiin Kerhon Rita Timonen.

  Lisa Jaunet, yleispelaaja, ArVo:

  — Pahinta on antaa voiton lipsua käsistä, kun uskot sen jo tulevan. Taistelumme ei ehkä tänään riittänyt, verrattuna vastustajaan. Torjunta- ja puolustuspelimme ei tänään noussut riittävän hyväksi. Pienet asiat ratkaisivat tänään. Uskon, että toivumme tästä ennen kaikkea henkisesti ja pystymme huomenna haastamaan Kangasalan.

  Rita Timonen, libero, Lentopallokerho:

  — Todella iso ja helpottava voitto, ennen kaikkea henkisesti. Erityisesti erien lopussa olimme tänään vahvoja. Uskon, että tällainen iso taisteluvoitto saattaa parhaimillaan kääntää koko loppukauden suuntaamme. Näytimme ennen kaikkea itsellemme, että meiltä löytyy osaamista ja selkärankaa.

  Jukka Lehtonen, päävalmentaja, Arctic Volley:

  — Olen tyytyväinen siitä, että omasta pelistämme löytyy kaikki ne elementit, joilla pystymme voittamaan näitä pelejä. Hienojen hetkien vastapainoksi emme tänään joukkueena pystyneet säilyttämään riittävän hyvää tasoa läpi ottelun. Torjuntapelissä emme olleet tänään hereillä. Pelaamisemme on kuitenkin nousujohteista. Pyrimme tuomaan uusia asioita peliimme sopivina annoksina niin, että ne myös vakiintuvat. Aika näyttää mihin se keväällä riittää, mutta suuntamme on mielestäni oikea.

  Giovanni Torchio, päävalmentaja, Lentopallokerho:

  — Torjuntapelimme toimi tänään oikein hyvin, samoin syöttöpelimme. Kommunikointi kentällä ei tänään kaikilta osin onnistunut, mistä seurasi hetkittäin pieniä ongelmia. Olen ylpeä joukkueestani, koska he tässä haastavassa tilanteessa onnistuivat hienosti. Iso voitto, erityisesti pudotuspelitoiveiden osalta. Michaelan perustaidot ovat uskomattoman kovia, hän on motivoitunut uuteen rooliinsa, lisäksi hän tuo kentälle valtavan määrän kokemusta ja johtajuutta. Tottakai muutos vaatii häneltä kykyä sopeutua, koska nyt hän pelaa käytännössä kaikki pallot, toisin kuin keskipelaajana. Lisäksi passarina yhteistyö keskipelaajan kanssa vaatii vielä hiomista, mutta sekin asia tulee taatusti kuntoon.

   

  teksti: Tapio Suominen
  kuva: Tomi Vesaharju

    Takaisin

Pääaiheet

 
 

Yhteistyössä