• Ankara talvimyrsky tuiversi alkuviikosta eteläisessä Suomessa. Vastaavaa povasin Hämeenlinnan Lentopallokerhon naisten liigajoukkueelle, joukkueen vastoinkäymisten jälkeen, keskiviikkoillan kotipeliin LP-Vampulaa vastaan. Toisin kävi. Kävi, kuten talvimyrskylle, joka laantui ennen kuin ehti kunnolla alkaakaan.

  Kerho aloitti illan ottelun väkevästi, likimain myrskyten, ja karkasi avauserässä nopeasti 8–2 johtoon. Joukkueen kapteeni, passarin roolia loukkien takia pakon edessä opetteleva Michaela Madsen kertoi ottelun ennakohaastattelussa, että erityisesti passeja keskipelaajille on viime viikkojen harjoituksissa hiottu ahkerasti. 

  Hiomisella saadaan yleensä sileää pintaa ja karheat kulmat pyöristymään. Sellaiselta Kerhon otteet ottelun ohikiitäneillä alkuhetkillä vaikuttivat. Sileiltä ja kauniilta katsella. Kerhon ensimmäinen hyökkäys kuvaa mielikuvaa täydellisesti. Madsenin tarjoilema millintarkka ja oikein ajoitettu passi, siirtohyökkäys keskipelaaja Vera Klimovichille, ja ottelun avauspiste Kerholle.

  MY NAME IS JONES, CHEYENNE JONES

  Lyhyestä virsi kaunis, kuitenkin. Vampula, tähtipelaajansa Cheyenne Jonesin johdolla, vaihtoi kuvainnollisesti isompaa silmään ja kaasutti kaukaisuuteen. Vampula voitti avauserän lopulta pistein 25–21 ja kaksi seuraavaa 25–15, 25–16. Täydet kolme sarjapistettä matkasivat näin Huittisiin puhtaalla 3–0 -voitolla, osapuilleen puolessatoista tunnissa.

  Yleispelaaja Jonesin tarina on mielenkiintoinen. 24-vuotias jenkki pelasi viisi vuotta yliopistolentistä ja päätti sen jälkeen lopettaa urheilu-uransa. Tuttu tarina siltä osin, että Yhdysvalloissa ei naisten ammattilaisliigaa pelata. Vuoden tauon jälkeen sielu kaipasi kuitenkin takaisin pelihommiin, ja uran ensimmäinen työpaikka löytyi Suomesta, Huittisista.

  Arvelen, että molemmat osapuolet, pelaaja ja seura, ovat enemmän kuin tyytyväisiä Jonesin päätökseen jatkaa uraansa. Tilastojen valossa Jones on naisten liigan tehokkain hyökkääjä, reilun viiden pisteen eräkohtaisella keskiarvolla. Väkevän hyökkäyspelaamisen ohella monipuolinen jenkki loistaa myös torjuntapelissä ja syöttäjänä. Niin tänäänkin.

  PULINAT POIS

  Lentopallokerhon tilanne vaikuttaa laimeasti ilmaistuna huolestuttavalta. Alkukaudella hankitut pisteet pitävät Kerhon tappiosta huolimatta edelleen sarjataulukossa kuudentena. Takaa tulee kuitenkin painetta, joten pudotuspelipaikkaa ajatellen suunnan tulisi muuttua. Viimeisestä kahdeksasta ottelustaan Kerho on hävinnyt seitsemän. Pelkkä yksityiskohtien hiominen ei riittää, vaaditaan selkeää tason nostoa joka osa-alueella.

  Illan ottelu alleviivaa edellä mainittua. Heini Kovasen vastaanottopeli, 23 vastaanottoa, joista 52% positiivisia, jäi likimain ainoaksi valon pilkahdukseksi. Vampula puolestaan syötti yhdeksän ässää, vastaanotti joukkueena positiivisesti 42% ja torjui kolmeen erään yhteensä 10 pistettä. Pulinat siis pois.

  Kerhon liigapelit jatkuvat heti tulevana lauantaina, kotiottelulla väkevässä vireessä pelaavaa Puijo Wolleyta vastaan. Kuopiolaiset ylikävelivät tänään sarjajumbo JymyVolleyn suoraan kolmessa erässä ja nousivat sarjataulukossa jo kolmanneksi, ohi LP Kangasalan. Puijo on voittanut viisi edellistä otteluaan. Uskoa Kerholle saattaa kuitenkin valaa joukkueiden edellinen kohtaaminen, joka päättyi joulukuun alussa Kerhon 3–2 kotivoittoon.

  RAKASTAN TÄTÄ LAJIA

  Kerhon murheen alhoon lohtua tuo toivottavasti se, että kotiyleisö jaksaa edelleen luottaa omiinsa. Loimu-areenan lehtereillä illan ottelua seurasi 517 katsojaa. Hyvä niin.

  LP-Vampulan parhaana ottelussa palkittiin ansaitusti jo mainittu yleispelaaja Cheyenne Jones ja kotijoukkueen parhaana keskipelaaja Vera Klimovich. Ottelun ProLiberon palkinnon vastaanotti Vampulan Maria Naasko.

  Cheynne Jones, yleispelaaja, LP-Vampula:

  — Uskon, että voittomme perustui kovaan taisteluun joka pisteestä. Tänään jokainen pelaajamme teki kentällä parhaansa, halusimme todella voittaa. Olen todella iloinen, että päätin palata takaisin lentopallon pariin. Rakastan tätä lajia. Joukkueena olemme harjoitelleet kovaa ja voin vakuuttaa, että olemme fyysisesti todella hyvässä iskussa. Uskon edelleen, että voimme nousta runkosarjan neljänneksi ja saada sen myötä hyvät lähtökohdat pudotuspeleihin.

  Vera Klimovich, keskipelaaja, Lentopallokerho:

  — Onnittelut Vampulalle, he pelasivat hienosti. Meidän täytyy nopeasti kääntää katseet tulevaan, lauantain seuraavaan kotiotteluumme. Vahvan alun jälkeen teimme liikaa helppoja virheitä ja suoritustasomme laski. Tuntui myös siltä, että keskittymisemme herpaantui hetkittäin. 

  Stefan Paunovic, päävalmentaja, LP-Vampula:

  — Todella tärkeä voitto kolmen perättäisen kotitappion jälkeen. Toki, tappiot tulivat kolmea huippujoukkuetta vastaan. Olen joukkueestani hyvin ylpeä. Harjoittelemme tällä hetkellä todella kovaa. Uskon sen auttavan meitä myöhemmin keväällä. Joukkueeni on kovin nuori ja välillä takaiskuista toipuminen on haastavaa. Tänään kuitenkin osoitimme, että pystymme siihen. Osoitimme tänään juuri oikeanlaista luonnetta.

  Giovanni Torchio, päävalmentaja, Lentopallokerho:

  — Vahvasta alusta huolimatta emme pelanneet tänään hyvin. Sekä hyökkäys- että puolustuspelaaminen ontuivat. Vampula on laatujoukkue, tottakai. Myös meidän joukkueemme on kovin nuori, joten suoritustasomme heilahtelee kovasti. Esimerkiksi edellisessä ottelussamme Kangasalan vieraana pelaajani pelasivat hienosti, toisin kuin tänään. Välillä pelaamme upeasti, toisinaan taas tosi heikosti. Ymmärrän, että Hämeenlinnan kaltaisessa menestysseurassa sen ymmärtäminen ei ole helppoa, mutta meidän täytyy jatkaa eteenpäin ja uskoa itseemme. Ennen kaikkea meidän täytyy pystyä keskittymään tasaisesti läpi otteluiden. Poppakonsteilla suuntamme ei muutu. Se muuttuu vain kovalla työnteolla, harjoituksesta toiseen.

   

  Lentopallokerho pelaa siis seuraavan kotiottelunsa heti tulevana Lauantaina. Silloin verkon toiselle puolelle asettuu tänään liigan sarjataulukossa komeasti jo kolmanneksi noussut Kuopion ylpeys Puijo Wolley. Ottelu Loimua-areenalla alkaa tuttuun lauantain aikaan klo 17:00. Sopii toivoa, että silloin Kanta-Hämeessä taas myrskyää.

   

  teksti: Tapio Suominen
  kuva: Tomi Vesaharju

    Takaisin

Pääaiheet

 
 

Yhteistyössä