• Mestaruuden uusiminen jäi lopulta melko kauas HPK:lla, kun LP Viesti juhli toisen kerran tällä kaudella Hämeenlinnassa. Mestaruusliigan viides loppuottelu pelattiin samalla kaavalla kuin sarjan toinen ja kolmas. Viesti oli parempi viiden erän taistossa 2–3 (10–25, 25–18, 20–25, 25–21, 12–15) ja vei mestaruuden voitoin 1–4.

Ensimmäinen erä oli täyttä Viestin hallintaa ja karkasi Kerholta heti alussa. Torjunnan ohittaminen tuotti kotijoukkueelle suuria vaikeuksia, joita lisäsivät myös salolaisten pahat syötöt. LP Viesti tykitti avauserässä peräti kuusi ässää. HPK:lta taas tehot olivat kateissa ja vain viisi 28 hyökkäyksestä päätyi kentän pintaan.

Toinen erä osoitti heikon erän olleen HPK:lta työtapaturma. Joukkue sai vastaanottonsa ja syöttönsä toimimaan paremmin ja näiden kautta oman hyökkäyksensäkin rullaamaan kuin Salossa. Ensimmäisessä erässä Kerhoa pelotellut Nadezhda Gohštein jäi varjoksi aikaisemmasta. Tiukan alun jälkeen Kerho karkasi erän tärkeimmillä hetkillä 21–14-johtoon, ja ero kesti loppuun saakka.

LP Viesti otti kolmannen erän hallintaansa juuri ennen teknistä aikalisää, jolle se pääsi 10–14-johdossa. Tämän jälkeen vieraat ottivat vakuuttavalla tyylillä hyökkäyspinnoja joka puolelta kenttää ja saivat HPK:n selän seinää vasten.

Pelatessaan kautensa jatkumisesta HPK ryhdistäytyi vielä. Hämeenlinnalaiset aloittivat erän heti neljän pisteen putkella, kuten Viesti oli tehnyt edellisessä. Vaikka salolaiset tasoittivat pian ja puolustivat koko erän viimeiseen asti, Michaela Madsenin syöttövuoro vei kotijoukkueen karkuun turvallisesti 21–12. Kerho kesti myös LP Viestin viimeisen rynnistyksen johtoasemassa ja pakotti loppuottelun jälleen viidenteen erään.

Sarjan kolmas katkaisuerä alkoi taas heikosti HPK:lta. Kerho joutui ja onnistuikin ottamaan vieraat kiinni kahdesti kolmen pisteen takamatkalta. Lopulta Ronja Heikkiniemen ässä ja Gohšteinin torjunta päättivät kauden salolaisjuhliin.

Venäläiskeskipelaaja Gohštein oli edellisen Hämeenlinnan ottelun tapaan Viestin voiton avain. Hän kirjautti ottelun kovimmat tehot 21/+16 ja ansaitsi mestarijoukkueen arvokkaimman pelaajan palkinnon viimeisessä finaalissa. Myös Heikkiniemi ja Vilponen kantoivat pirteästi vastuuta, joskaan eivät yhtä virheettömästi. Toinen keskitorjuja, Vera Klimovich pelasi sarjan parhaan ottelunsa tehoin 12/+12.

HPK:n Piia Korhonen (20/+17) pelasi ensimmäistä erää lukuun ottamatta mainion pelin ja sai yleisön äänestämänä ottelun vakuuttavimman palkinnon. Hän oli enemmän virheitä tehneen Allison Mayfieldin (20/+7) kanssa HPK:n tehokkain. Kerhon paras pelaaja oli sen sijaan ilmiömäisesti etenkin ensimmäisissä erissä nostanut libero Eveliina Rautiainen. Hänen lopullinen vastaanottosaldonsa oli 35 onnistunutta vastaanottoa 73 prosentin tehoilla.

Kotijoukkue antoi kaikkensa, mutta joutui taas pettymään ottelun ratkaisuhetkillä. Herkistynyt päävalmentaja Luca Chiappini keskittyi ottelun jälkeen kiittämään kaikkia.

– En halua edes kommentoida ottelua, koska se oli aika samanlainen kuin edelliset (viisieräiset). Minun täytyy kiittää tyttöjä ja muuta valmennusjohtoa. Ilman heidän tukeaan emme olisi täällä finaaleissa. Olen melko varma, että tytöt antoivat kaikkensa ja pelasivat varmasti rajoillaan. Se tapa, jolla he taistelivat, saa minut tuntemaan ylpeyttä heistä. Se saa minut ymmärtämään, ettei aina ole kyse voittamisesta ja häviämisestä, vaan miten kohtaamme ongelmat, joita elämä asettaa eteemme, italialainen muotoili runollisesti kaikessa rauhassa.

– Minun pitää tietysti myös onnitella ja kiittää LP Viestiä, koska heidän kauttaan tiedämme enemmän myös itsestämme ihmisinä ja urheilijoina. Nyt on aika levätä.

Kausi oli kokonaisuudessaan päävalmentajan mukaan pitkä ja intensiivinen.

– Mielestäni kausi oli kaikesta huolimatta positiivinen. Joukkueen taso kauden alkaessa oli (yhdestä kymmeneen) ikään kuin neljä ja päädyimme seitsemään tai kahdeksaan. En tiedä ansaitsimmeko muuta. Saimme tällaisen tuloksen, ja meidän täytyy hyväksyä se rehellisesti, Chiappini päätteli kauden.

HPK-naiset kiittää kaikkia kannustajia, yhteistyökumppaneita ja muita seuran hyväksi toimineita kaudella 2016–17. HPK onnittelee erityisesti Suomen mestariksi vuoden tauon jälkeen palannutta LP Viestiä ja toivottaa salolaisille onnea suomalaisen naislentopallomaineen edistämisessä ensi syksyn Mestarien liigan karsinnoissa.