• Lähellä, mutta niin kaukana oli HPK:n selviytyminen naisten Mestareiden liigan viimeiselle karsintakierrokselle turkkilaista mahtiseuraa Eczacibasi VitrAa vastaan. HPK oli kauden ensimmäisessä Elenia-areenalla pelaamassaan ottelussa Valko-Venäjän Minchanka Minskiä vastaan omaa luokkaansa, kunnes lento katkesi ratkaisevassa kultaisessa erässä.

Mestareiden liigan toisen kierroksen kakkososa päättyi HPK:lle selvin luvuin 3–0 (25–23, 25–16, 25–13), mutta tämän jälkeen asetelmat kääntyivät ja Minchanka vei kultaisen erän 10–15. Enempää ei vieraiden tarvinnut lauantaina tehdä, sillä he olivat napanneet omasta kotiottelustaan Minskissä täydet pisteet. Näin HPK:n debyyttikausi Euroopan ykköskilpailussa jäi kahden ottelun mittaiseksi.

Minchanka jatkoi viikonlopun ottelun alussa siitä, mihin tiistaina jäi. Valkovenäläiset hyökkäsivät varsinkin keskikaistaa vahvasti, kunnes tilanteessa 15–19 heidän otteensa herpaantui. Vastustajan virheiden saattelemana HPK nousi nopeasti erävoittoon.

Toinen erä eteni tasaisesti 10–10-tilanteeseen asti. Toiselle tekniselle aikalisälle HPK pääsi 16–13-johdossa, mutta vei lopun peräti 9–3.

Kolmas erä oli alusta loppuun tämän kauden Mestaruusliiga-otteluista tuttua HPK-hallintaa. Kotijoukkue järkytti minskiläisiä myös syötöllä ja ottivat peräti 12 pisteen erävoiton. Varsinaisen ottelun tehokkaimpia olivat HPK:sta Piia Korhonen (15/+12), Hillary Hurley (14/+13) ja Allison Mayfield (13/+10). Minchankaa kannattelivat taas Katsjaryna Silantseva (12/+3) ja Oksana Kavalchuk (11/+6).

Raadollinen turnaussysteemi kuitenkin tarjosi huonosti pelanneelle Minskille oljenkorren ottelupisteiden oltua tasan 3–3. Minchanka selvästi panosti kaiken otteluparin loppuhuipennukseen ja nosti tasoaan ratkaisevalla hetkellä. Vieraat pääsivät tekniselle aikalisälle jo 4–8-johdossa eikä HPK:sta enää ollut vastusta. Kokenut 37-vuotias hakkuri Kavalchuk iski lyhyessä erässä viisi pistettä hyökkäystehoilla ja johti Valko-Venäjän Mestarien liiga -debytantin jatkoon.

HPK:n päävalmentaja Luca Chiappinin oli tappion jälkeen vaikea sanoa, mikä lopulta meni vikaan.

– Pelasimme hyvää lentopalloa, mutta ehkä latasimme itsellemme liikaa paineita. Syöttö-torjunta-puolustussysteemimme toimi nyt paremmin kuin viime ottelussa. Mutta kun he saivat meidät pulaan, otimme riskejä ja teimme virheitä sen takia, pettynyt italialainen sanoi.

Myös libero Eveliina Rautiaisen mieltä kalvoi jatkoerän tappio. Hänen mielestään he aloittivat ottelun kuitenkin erittäin hyvin.

– Kaikki toimi itse pelissä, mutta ehkä olimme liian innokkaita kultaisessa erässä. Ei vaan lähtenyt – tai ehkä lähti liian kovaa, että pää kävi ylikierroksilla, eikä pystynyt tekemään järkeviä ratkaisuja, Rautiainen pohtii.

– Nyt meillä oli enemmän tietoa, miten he pelaavat. Pystyimme muuttamaan omaa taktiikkaamme, joten saimme heidän laiturinsa hyvin kiinni. Sitten oli helppo puolustaa, kun torjunta oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Minchankan päävalmentaja Viktor Gancharow oli tyytyväinen joukkueensa päästyä kohtaamaan maailman paras seurajoukkue Eczacibasi.

– Ensimmäisessä erässä 19–15-tilanteessa aloimme tehdä virheitä ja HPK vei meitä. Seuraavat erät olivat psykologista jatkumoa. HPK teki hyvin töitä emmekä me olleet valmiita. Olen oikein tyytyväinen, että joukkueemme näytti luonteensa ja vahvuutensa kultaisessa erässä, vierasvalmentaja totesi.

Chiappinilla ja Rautiaisella oli jo mielessä tapa selvitä europelipettymyksestä: keskittyminen tiistain cup-otteluun Vampulaa vastaan. Myöskään kansainväliset ottelut eivät ole vielä HPK:lta ohi, sillä joukkue pääsee hakemaan uutta euromenestystä seuraavaksi talvella CEV Cupissa.