• HPK-naiset pääsevät Mestaruusliigan neljänteen puolivälierään torstaina hakemaan välieräpaikkaa. Kolmas osaottelu päättyi Nurmon Jymyn täysin hallitseman alun jälkeen Pallokerhon hienoon 3–1-voittoon (12–25, 25–21, 25–21, 25–16).

Tiistain puolivälierä alkoi samoilla jäljillä kuin edellinen oli sunnuntaina päättynyt. Nurmon Jymy vei ja HPK vikisi. Etenkin syöttö- ja torjuntapeli kantoivat Jymynn karkuun jo varhain. Vaikea alku näkyi yllättävällä tavalla myös tilastoissa, kun erän puolivälissä yleispelaajaksi vaihdettu ex-libero Eveliina Rautiainen oli kauden ensimmäisillä pisteillään Kerhon tehokkain avauserässä (2/+2).

Toiseen erään lähdettäessä HPK vaihtoi vastaanottojärjestelmäänsä vanhaan kolmen pelaajan systeemiin. Myös hyökkääjänä onnistunut Suvi Kokkonen toi uutta luottamusta pelin perustaan. Lisäksi Kerho sai muutenkin asenteensa kuntoon ja pallo alkoi ohittaa Jymyn torjuntaa, jossa järkytti erityisesti HPK:sta tuttu Karoliina Friberg. Erän loppua kohti yliote verkolla siirtyi kotijoukkueelle, joka karkasi tilanteesta 17–17.

Erätauon jälkeen HPK sai myös syöttönsä toimimaan uudella tavalla. Toisessa erässä paikkansa jälleen ottanut Salla Karhu iski kolmannen alussa samalla syöttövuorolla kolme ässää ja Kerho karkasi 9–4-johtoon. Jymy nousi takaisin, mutta ”momentum” oli erän vanhetessa jo selvästi HPK:lla. Erän hahmo Daniela Öhman vei kahdella peräkkäisellä torjunnallaan kotijoukkueen jo 19–13-johtoon, mistä Jymy ei enää toipunut.

Neljäs erä oli HPK:n hallintaa, jossa vieraita ei auttanut edes hämäläisten heikko vastaanotto. Kotijoukkueen helpot virheet vähenivät, ja Kokkonen löysi vanhan tutun vaihteen hyökkäyksessä. Kerho venyi tekniselle aikalisälle kuuden pisteen johdossa, mutta kuolinisku oli Öhmanin viimeinen syöttövuoro. Sen aikana HPK teki ottelun kuusi viimeistä pistettä.

Friberg (14/+13) ja Öhman (15/+12) eivät loistaneet enää päätöserässä, mutta kuittasivat joukkueiden parhaiden tittelit. Kokkonen nousi neloserän seitsemällä pisteellään ottelun tehoykköseksi saldolla 17/+8.

HPK-päävalmentaja Luca Chiappini teki tuttuun aloituskuusikkoon muutoksia vain ensimmäisessä erässä joukkueen etsiessä itseään sekä vaihtamalla Maria Tuomisen passariksi muutamaksi palloksi kolmannessa. Aleksandra Terzic käväisi hakkurina, mutta Rautiainen pelasi sentään yhteensä noin yhden erän, jossa hän teki kolme pistettä. Tämä aika oli Chiappinin mielestä todella merkityksellinen.

– Oikeastaan Rautiaisen vaihto sytytti joukkueen. Hän pelasi hyvin, ja sillä hetkellä, kun hän näytti mallia, muillakin välähti. Tietysti pelin kääntymiseen vaikuttivat myös muutokset vastaanotossamme. Nurmo luottaa paljon syötön aggressiivisuuteen riippumatta vastaanottajasta, mikä on tietysti hyvä valinta, jos ei kilpaile aivan mestaruudesta, Chiappini pohti.

Vicky Savard puolestaan tuskaili varsinaisessa hakkurin tehtävässään eli pallojen tappamisessa. Yhdeksän pistettä syntyivät pääosin kahdessa viimeisessä erässä. Hän näytti kuitenkin yleispelaajataustaisena voivansa auttaa joukkuetta puolustajana.

– Keskityin siihen, mikä kulki. Jos lyöntipeli ei toiminut eikä meillä synkannut Chloen (Collins) kanssa, olin kärsivällinen ja puolustin, torjuin ja syötin. Toin näin positiivisuutta joukkueelle, vaikken suoriutunut omalla tasollani. On kyllä harvinaista, että minun ja Chloen yhteispeli sujuu näin huonosti, Savard kertasi.

Chiappini sanoo ojentaneensa joukkuetta tauolla pukukopissa suorin sanankääntein.

– On hyvä, jos vain nauttii pelistä, mutta jossain vaiheessa täytyy vaihtaa tappeluhenki päälle, eikä siinä ole kyse pelkästä nautinnosta. Ratkaiseva tekijä oli tänään se asenteenmuutos, tahto taistella voitosta, italialaisvalmentaja huomautti.

Nyt sama taistelutahto pitäisi säilyttää kaksi päivää. Torstaina HPK:lle on Nurmossa tarjolla välieräpaikka. Ottelusarjassa yliote onkin kestänyt vuoron perään molemmilla välipäivienkin yli, mutta otteluiden sisällä on tapahtunut isoja heilahduksia.

– Ensimmäisen erän jälkeen päätimme, että vastaamme tuleen tulella. Se on tavallaan joukkueemme erikoisuus, että pystymme vastaamaan samalla mitalla, ja se on ollut pari peliä vähän kateissa. Olen ylpeä reaktiostamme, mutta seuraavassa pelissä meidän pitää antaa palaa jo 0–0-tilanteessa, Savard totesi.