• Lentopallon finaalisarjaa ehdittiin pelata yhteensä kahdeksan erää ennen kuin koettiin ensimmäinen pienimuotoinen ihme. Hallitseva Suomen mestari Kuusamo voitti kaksi ensimmäistä loppuottelua suoraan kolmessa erässä ja johti kolmatta ottelua erin 2–0. Mainittu ihme tapahtui kolmannen ottelun kolmannessa erässä.

Hämeenlinnan Lentopallokerho nousi, sopivasti pääsiäisen jälkihöyryissä, kuin kuolleista ja voitti kolmannen erän vakuuttavasti 25–15. Lisää silmäkarkkia katsojille Kerho tarjosi ottelun neljännessä erässä. Kuusamo johti erää jo ratkaisevan tuntuisesti 16–10, kunnes Kerhon osapuilleen kaiken kokenut keskipelaaja Vera Klimovich näytti nuoremmilleen eteen.

Klimovich pysäytti Kuusamon tehopelaajan Breana Runnelsin kahdessa peräkkäisessä hyökkäyksessä ja käynnisti Kerhon takaa-ajon. Kerhon kapteeni Michaela Madsen intoutui esimerkin voimasta ja torjui hänkin Runnelsin kahdesti. Kahden veteraanin vetämänä Kerho käänsi erän lopulta itselleen, pistein 25–23.

VAADITAAN JÄTTIMÄINEN IHME

Innokkaimmilta Lentopallokerhon faneilta saattoi tässä kohtaa unohtua, että vastassa on hallitseva Suomen mestari. Kuusamo toipui Kerhon ahdistelusta ja väänsi ratkaisuerän väkisin itselleen, eräpistein 15–10. Puukkoa Kerhon haavassa käänsi päätöserässä vielä viime kaudella Hämeenlinnassa pelannut Bettina Yli-Sissala, jonka ottelun viides ässäsyöttö käynnisti Kuusamon lopullisen karkumatkan.

Pienimuotoinen ihme ei tällä kertaa riittänyt otteluvoittoon. Jatkossa Lentopallokerholta vaaditaan jättimäinen ihme, jotta joukkue vielä nousisi tosissaan taistelemaan Suomen mestaruudesta. Kuusamo ei nimittäin tällä kaudella ole hävinnyt kotikentällään ainuttakaan ottelua. Ei ainuttakaan. Mestaruus on ensimmäisen kerran katkolla tulevana sunnuntaina Kuusamossa.

RATKAISUHETKILLÄ ROHKEUTTA

Vierasjoukkueen parhaana pelaajana illan ottelussa palkittiin libero Sanna Häkkinen ja kotijoukkueen parhaana yleispelaaja Odette Ndoye.

Sanna Häkkinen, libero, Kuusamo:

— Hieno finaaliottelu tänään. Kolmannessa erässä vastaanottomme hajosi ilman mitään syytä. Uskon, että tahtotasomme ratkaisi ottelun viidennessä erässä. Ratkaisuhetkillä vaaditaan rohkeutta hyökätä kovalla kädellä ja siinä onnistuimme tänään. En usko, että mikään muuttuu, vaikka seuraavassa ottelussa mestaruus on katkolla. Kotona, kotiyleisön tuella on turvallista pelata.

Odette Ndoye, yleispelaaja, Lentopallokerho:

— Olen ylpeä siitä, että pystyimme tänään oikeasti haastamaan Kuusamon. Hetken vaikutti, että Kuusamo väsyi. Jatkossa meidän täytyy painostaa Kuusamoa entistä vahvemmin. Sunnuntaina meidän täytyy uskaltaa pelata rohkeasti. Sarja päättyy vasta viimeiseen palloon.

Sotiris Gkotsis, päävalmentaja, Kuusamo:

— Tänään Hämeenlinna osoitti tasonsa, erityisesti neljännessä erässä, jonka he ansaitusti komean nousun myötä voittivat. Olen kuitenkin hyvin ylpeä joukkueestani, koska pystyimme nostamaan tasoamme ratkaisuerässä, kahden hävityn erän jälkeen. Sunnuntaina lähdetään taas tasatilanteesta. Meidän täytyy valmistautua hyvin, koska tässä sarjassa mitään ei saa ilmaiseksi.

Giovanni Torchio, päävalmentaja, Lentopallokerho:

— Hävisimme kaksi ensimmäistä erää omiin virheisiimme. Tuntui, että pelaajillamme jalat hiukan tärisivät jännityksestä. Erityisesti neljännessä erässä saimme lisää energiaa vaihtopenkiltä ja nousimme komeasti erävoittoon. Päätöserässä hukkasimme omat paikkamme, valitettavasti. Nyt ei enää ehdi muuttaa asioita. Nyt tarvitsemme ennen kaikkea sitä, että kykenemme pelaamaan omalla huipputasollamme. Haastavaksi tilanteen tekee se, ettemme ole otteluruuhkassa pystyneet juurikaan harjoittelemaan. Tason nostomme täytyy tapahtua välittömästi, muuten se on liian myöhäistä.

teksti: Tapio Suominen, kuva: Tomi Vesaharju