• Jumalainen näytelmä. Kovin yksipuolinen ja lyhyt tosin. Lentopallon Mestaruusliigan tappioton kärkijoukkue Kuusamo takoi kotijoukkue Hämeenlinnan Lentopallokerhon lattian rakoon puolessatoista tunnissa, sisältäen väliajan. Kuusamon kauden 13. voitto irtosi suoraan kolmessa erässä, eräpistein 25–12, 25–20, 25–21.

  Lentopallokerhon näkökulmasta Dante Alighierin italiaksi kirjoittama runoelma, Jumalainen näytelmä, sopii kovin hyvin Kerhon nykytilanteeseen. Jännä, että italialainen sanataituri tiesi jo 1300-luvulla, miten lentopallohommat Kanta-Hämeessä armon vuonna 2023 etenevät. Danten omaelämäkerrallinen kokoelma kuljettaa hänet, lukijan ja toivon mukaan myös Kerhon Kiirastulen koettelemusten läpi lopulta Taivaaseen. Kerhon osalta kukaties lentopallotaivaaseen.

  KAKSIJAKOINEN AVAUSERÄ

  Palataan hetkeksi nykyhetkeen. Ottelun avauserästä itsessään kehkeytyi perin kummallinen pienoisnäytelmä, sekin kovin kaksijakoinen. Ennakkoluulottomasti ottelun aloittanut kotijoukkue haastoi kaukaisen vieraansa ottelun alussa rohkeasti, aina tilanteeseen 9–10 asti. Sen jälkeen Kerhosta tuli katsoja, aitiopaikalla.

  Kuusamon kone käynnistyi yskähdellen, mihin saattoi vaikuttaa 800 kilometrin bussimatka ja eilisillan nelieräinen voitto-ottelu LP Kangasalan vieraana. Edellä mainitun 9–10 tilanteen jälkeen Kuusamon kahdeksan sylinterinen murahteli kuitenkin jykevästi. Pölkky vei erän lopun tylysti pistein 15–3 ja avauserän lopulta ylivoimaisesti 25–12, 17 minuutissa.

  KERHO NOSTI TASOAAN

  Toisessa erässä kotijoukkue nosti tasoaan, ja haastoi kahden edellisen kevään Suomen mestarin aina erän loppuhetkille asti. Muutaman viimeisen pallon virheet käänsivät erän kuitenkin Kuusamolle, 25–20. Pitkän tauon aikana osa kotiyleisöstä suuntasi aikaiseen joulun viettoon. Harmi sinänsä, koska kotijoukkue pisti kolmannessa erässä parasta joulupöytään. Palkinto taistelusta jäi kuitenkin saamatta, erä Kuusamolle 25–21 ja ottelu näin suoraan kolmessa erässä 3–0.

  Ottelutilastot tukevat Kuusamon paremmuutta, luonnollisesti. Erityisesti joukkueen erinomainen vastaanottopeli, positiivisia vastaanottoja peräti 55%, muodostui kotijoukkueen näkökulmasta kohtalokkaaksi. Libero Juulia Jäppinen sekä yleispelaajat Carlyle Nusbaum ja Courtney VanLiew ottivat kaikki isoa vastuuta vastaanotoista, eikö Kerho löytänyt keinoja sen horjuttamiseen. Heikkoa lenkkiä, jota painostaa, ei yksinkertaisesti löytynyt.

  OMAT NEIDOT PURIVAT

  Jumalainen vastaanottopeli tarjosi Kuusamon passarille, kaksi edellistä kautta Kerhon organisaatiossa pelanneelle Sofia Lehdolle tilaisuuden loistaa. Lehto arvatenkin nautti tilanteesta ja pyöritti Kuusamon peliä ihailtavasti. Likimain virheetön suoritus häneltä.

  Toinen ex-Kerholainen, keskipelaaja Bettina Yli-Sissala sai kunnian iskeä ottelun viimeisen pallon kenttään. Ennen päätöspalloa erinomaista kautta pelaava Yli-Sissala kuritti ex-seuraansa vahvasti, ennen kaikkea hyökkäysten päättäjänä.

  KOTIMAINEN OSASTO

  Kuusamon kohdalla kuiskitaan usein joukkueen viiden ulkomaanavun täyskädestä, aiheesta toki. Kyseinen Viisikko matkaa ottelusta toiseen Aarresaarelle, ja löytää aarteen, niin vakuuttavaa heidän pelinsä parhaimmillaan on. Mutta, kuten teksti edellä ja pelaajien otteet kentällä osoittavat myös joukkueen kotimainen osasto kestää vaativankin vertailun. Hyvä niin.

  Lentopallokerhon osalta vasta 17-vuotias yleispelaaja Kerttu Kilpinen on vankistanut rooliaan ottelu ottelulta. Niin tänäänkin. Ansaitusta kotijoukkueen parhaana palkittu Kilpinen hyökkäsi kovilla tehoilla 16 pistettä. Onnistujien harvalukuiseen joukkoon nousi myös, uransa ensimmäisessä liigaottelussa, lainapelaaja 1-sarjan farmiseura PuMa-Volleysta, eli yleispelaaja Sara Aito. Aidosti ennakkoluuloton sisääntulo pääsarjatasolle.

  RAKKAUDESTA KUUSAMOON

  Kotijoukkueen parhaana palkittiin mainitusti Kerttu Kilpinen, vierasjoukkueen laajasta valikoimasta yleispelaaja, yhdysvaltalainen Carlyle Nusbaum. Ottelun ProLiberona palkittiin Kuusamon lahjakas Juulia Jäppinen.

  Carlyle Nusbaum, yleispelaaja, Pölkky Kuusamo:

  — Rakastan tätä joukkuetta. Joukkuehenkemme on rikkumaton ja siivitämme toinen toisiamme yhä parempiin suorituksiin. Päivittäisen työn laatu ratkaisee menestyksen huippu-urheilussa ja meillä se on todella korkealla tasolla. Yhteistyö toimii kaikilla tasoilla. Pelaajat, valmennus ja seuran organisaatio tekevät laadukasta työtä, yhdessä. Kuusamo on upea pikkukaupunki, lentopallokaupunki, jossa kaikki tukevat toisiaan. Kotiyleisömme on uskomattoman upea. Pitkälti siitä syystä viihdyn Kuusamossa loistavasti jo kolmatta kautta.

  Kerttu Kilpinen, yleispelaaja, Lentopallokerho:

  — Vastoinkäymisistä huolimatta joukkuehenkemme on vahva. Hienoa, että saan luottoa ja vastuuta. Tuntuu tosi hienolta päästä näyttämään mitä osaan. Joukkueena meidän täytyy jatkossa haluta vielä enemmän, haluta voittaa ja taistella. Otteluissa meidän tulee jatkossa päästä rytmiin heti niiden alussa. Nyt tuntuu toisinaan siltä, että pääsemme oikeaan rytmiin hiukan liian myöhään.

  Sotiris Gkotsis, päävalmentaja, Pölkky Kuusamo:

  — En oikein pidä siitä, että joukkueeni kohdalla puhutaan mielestäni liian usein meidän ulkomaisista ja kotimaisista pelaajista ikään kuin eri osina joukkuettani. Minulle kaikki pelaajat ovat ”vain” pelaajia, heidän kotimaastaan riippumatta. Meillä on laaja rinki, kaksitoista laatupelaajaa. Tuntuu toki hyvältä, että voittoputkemme jatkui, mutta loppupeleissä se ei ole kovin tärkeää. Tärkeintä on päivittäinen laadukas työ ja valmistautuminen kevään ratkaiseviin koitoksiin. Lentopallokerhon osalta haluan sanoa, ettei tänään kohtaamamme Kerho ole juuri nyt sama joukkue, joka aloitti kauden. Joukkueella on ollut paljon vastoinkäymisiä. Uskon kuitenkin, että Giovanni (Torchio) tietää tilanteen ja tietää miten tulee toimia.

  Giovanni Torchio, päävalmentaja, Lentopallokerho,

  — Kuusamon pelaamisessa korostuu ennen kaikkea suoritusvarmuus, illasta toiseen hyvällä tasolla. Itse ajattelen lentopallosta juuri noin, tasaisen vahvasta tasosta. Meillä suoritustaso vaihtelee tällä hetkellä liikaa. Ymmärrän, että pelaajani turhautuvat toisinaan, koska he haluavat menestyä, tottakai. Tauko tulee hyvään aikaan, koska pelaajani kaipaavat nyt hiukan henkistä lepoa, koska joukkueemme vastoinkäymiset koettelevat meitä kaikkia. Tauon jälkeen palaamme uudella energialle, harjoittelemme laadukkaasti ja toivottavasti löydämme hiukan vahvistusta pelaajarinkiimme.

   

  Loppuun vielä lyhyesti aikamatka Danten siivittämiin ajatuksiin. Kerhon lentopallotaivas, mitä se voisi tarkoittaa. Alkuun ainakin terveyttä, lisäkolhuja joukkue ei kestä. Toivoa sopii myös, että pukinkontista löytyisi lupaus uusista vahvistuksista. Iso kunnioitus nykyjoukkueen taistelulle, mutta vahvistuksia joukkue kaipaa voidakseen keväällä pelata sillä tasolla ja niillä tavoitteilla, joihin Hämeenlinnassa on totuttu. Runkosarjaa on nyt pelattu osapuilleen puolet, ja Kerho majailee sarjataulukossa kuudentena. Puolimatkan krouvissa katse tulee kääntää tulevaan, ei menneeseen. Näin ollen, rohkenen ehdottaa tavoitteeksi runkosarjan neljännen sijan, joka antaisi hyvät lähtökohdat kevään ratkaiseviin koitoksiin.

   

  teksti: Tapio Suominen
  kuva: Tomi Vesaharju

    Takaisin

Pääaiheet

 
 

Yhteistyössä