• Hämeenlinnan Lentopallokerho ja vierasjoukkue Oriveden Ponnistus esittelivät sunnuntai-iltana Loimua-areenan runsaslukuiselle yleisölle molemmat kasvonsa. Hetkittäin, ja pääosin vuorotahtiin, kummankin joukkueen peli-ilme hehkui kilpaa kevättalven auringonpaisteen kanssa. Hetkeä myöhemmin, usein kuin katkaisijasta kääntämällä, pelaajien otsat rypistyivät ja suut vetäytyivät viivaksi.

Avauserässä lähes 700-henkinen kotiyleisö haukkoi henkeään, kun Kerho karkasi nopeasti 8–1 johtoon ja viimeisteli erän vartissa pistein 25–15. Tässä kohtaa Kerhon polku välieriin suoraan kolmessa ottelussa näytti kirkkaalta ja mutkattomalta. Toisin kävi.

Orivesi reagoi, kuten selkä seinää vasten pelaava joukkue usein reagoi, laittamalla kaiken peliin, riskillä ja tavallaan huolia vailla. Väkevän ottelun pelanneen Ada Arosen johdolla OrPo:n nokitus onnistui ja käsi piti. Joukkue venyi ottelun, ja kenties koko ottelusarjan kannalta ratkaisevaan erävoittoon, jatkopalloilla pistein 27–25.

ARONEN JA MOSSER YLITSE MUIDEN

Kaksinaamaisuus jatkui myös seuraavissa erissä. Kolmas erä taas Kerholle 25–19, neljäs Orivedelle 25–17. Näin ollen ratkaisu venyi viimeiseen, viidenteen erään, jossa kotiyleisö sai taas haukkoa henkeään. Kerhon kannalta väärästä syystä. Orivesi venytti ottelusarjan ainakin ensi tiistain neljänteen otteluun voittamalla päätöserän vakuuttavasti 15–10, ja koko ottelun siis erin 3–2. Samalla Kerhon kuningatartie välieriin katkesi ainakin tilapäisesti, ja ottelusarja kaventui tilanteeseen 2–1, edelleen toki Lentopallokerholle.

Kaksi pelaajaa nousi illan ottelussa ylitse muiden, osin kirjaimellisesti. OrPo:n Ada Aronen ja Lentopallokerhon tuimaan kevätvireeseen äitynyt Jenny Mosser tekivät kentällä hetkittäin mitä ikinä halusivat. Hyökkäyspelissä kumpainenkin takoi pisteitä milloin yli, milloin ohi vastustajan torjunnan. Mosserin vahva vire tosin aavistuksen hiipui kahden viimeisen erän ratkaisuhetkillä. Se osaltaan käänsi ottelun OrPo:lle, koska Kerhon muut pelaajat eivät tällä kertaa kyenneet Mosseria riittävästi tukemaan.

Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran tiistai-iltana Orivedellä. Kerhon kannattaa muistaa, että joukkueen mahdollinen välieräpaikka on edelleen yhden voiton päässä. Joka tapauksessa asetelma, ja OrPo:n taisteluilmeen löytyminen povaavat tiistaiksi kihelmöivää lentopalloiltaa. Oman mausteensa tiistai-illan otteluun tuo Adeola Owokoniranin paluu Kerhon kokoonpanoon. Sormen nivelsiteiden pikku vamma piti Owokoniranin vielä tänään, lähinnä varmuustoimena sivussa.

Ada Aronen, yleispelaaja, Oriveden Ponnistus:

— Avauserän tappion myötä viimeistään oivalsimme, että pelaamme ihan oikeasti kauden jatkumisesta. Aikainen kesäloma ei houkuttanut ja pystyimme nousemaan kuilun partaalta voittoon. Uskon, että sytymme kotisalissa ja kotiyleisömme edessä vastaavaan taisteluun. Uskon myös, että pystymme haastamaan Kerhon uudestaan.

Jenny Mosser, yleispelaaja, Lentopallokerho:

— Olen jo aloittanut valmistautumiseni seuraavaan otteluun. Poimin tästä pelistä mukaan onnistumiseni, mutta ennen kaikkea pohdin tarkkaan missä minun täytyy vielä parantaa. Saan hurjasti vastuuta ja nautin siitä, mutta ehkä tänään taakka kävi hetkittäin liian raskaaksi. No, nämä pelit voitetaan tai hävitään joukkueena, joten meidän kaikkien täytyy nostaa tasoamme.

Andrea Carasi, päävalmentaja, OrPo:

— Uskon, että Lentopallokerho saattaa taistella tänä keväänä jopa Suomen mestaruudesta. Meidän tavoitteemme on pelata kauden parasta peliämme kauden tärkeimmällä hetkellä. Avauserän konttaus ei kuulunut suunnitelmiimme, mutta toisaalta olen ylpeä siitä miten joukkueeni heräsi taistelemaan. Samaa taisteluilmettä tarvitsemme tiistaina, jotta pystymme oikeasti haastamaan Kerhon. Kaiken natsatessa koen, että saatamme pystyä siihen.

Giovanni Torchio, päävalmentaja, Lentopallokerho:

— En hyväksy tapaa, jolla luovutimme otteen Orivedelle. Ehkä osa pelaajistamme tuudittautui avauserän jälkeen helppoon voittoon. Sellainen kostautuu aina OrPon kaltaista laatujoukkuetta vastaan. Pelaajiemme täytyy ymmärtää, että tässä sarjassa mitään hyvää ei tapahdu ilmaiseksi, ikään kuin itsestään. No, pystymme toki nostamaan tasoamme ja sitä ehdottomasti vaadin joukkueeltani. Tänään ottelu ratkesi mielestäni toisen erän niukkaan tappioomme, jonka myötä Orivesi alkoi taas uskoa mahdollisuuksiinsa.

OrPo:n voiton myötä ottelusarjan ratkaisu siis siirtyi vähintään ensi tiistaille. Samalla katkesi myös Lentopallokerhon kymmenen ottelun voittoputki. Kerhon jatkopelien kannalta tärkeintä lienee miten joukkue tappion sulattaa ja siihen reagoi. Kaikki on kuitenkin edelleen tukevasti joukkueen omissa käsissä, eikä otetta saa toistamiseen päästä lipsumaan. Kerho johtaa ottelusarjaa edelleen, nyt voiton 2-1, joten välieräpaikka on Kerholle katkolla seuraavan kerran tiistaina Orivedellä.

Vierasjoukkueen parhaana palkittiin yleispelaaja Ada Aronen, ja kotijoukkueen parhaana saman tontin Jenny Mosser.

teksti: Tapio Suominen, kuva: Tomi Vesaharju