• Lähipäiviksi on ennustettu kylmää kyytiä, entistä kylmempää. Tätä kirjoittaessa pakkasmittari on Parolassa, Hämeenlinnan kainalossa, valahtanut 22 miinusasteeseen. Koillismaalla ja napapiirillä elohopean ennustetaan vajoavan lähiöinä jopa 40 asteen pakkaslukemiin. Jäätävän kylmää kyytiä siis luvassa.

  Rajussa pakkasessa ennustajaukon kristallipallo luonnollisesti huurtuu, mutta jotain sieltä sentään näkyy. Pikaisella silmäyksellä Hämeenlinnan Lentopallokerhon liigajoukkueelle voi povata viileää viikkoa, kenties kylmää kyytiä. Mutta, ei mennä asioiden edelle, annetaan ajan ja pelin näyttää. Peli ei koskaan valehtele. Toisin kuin kristallipallo, se paljastaa aina totuuden.

  TIE POHJOISEEN

  Se tiedetään varmuudella, että tiistaina Lentopallokerho suuntaa kohti Kuusamoa ja Rovaniemeä, joissa odottavat alkaneen vuoden kaksi ensimmäistä liigapeliä. Keskiviikkona Kerho kohtaa Kuusamossa tappiottoman Pölkyn ja heti perään torstaina Lapin urheiluopistolla Arctic Volleyn. Kaksi peliä, kolme vuorokautta ja lähes 2000 kilometriä bussimatkailua. Aikamoista.

  Kuusamo dominoi tällä hetkellä Mestaruusliigaa. Se on voittanut kaikki kauden 13 otteluaan, erin 39–4, ja samalla venyttänyt voittoputkensa komeasti 30 ottelun mittaiseksi. Edellisessä ottelussaan ennen joulutaukoa Pölkky voitti juuri Lentopallokerhon, Hämeenlinnassa suoraan kolmessa erässä. Tuon ottelun avauserässä Kerho jäi pahasti telineisiin, mutta pystyi jatkossa hetkittäin haastamaan kaukaisen vieraansa. Toivottavasti muistijälki kantaa tuleviin koitoksiin.

  TAVOITTEEKSI NELOSSIJA

  Mestaruusliigan runkosarja on edennyt osapuilleen puoliväliin. Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että Kuusamo laskettelee vauhdikkaasti kuin Rukan rinteillä konsanaan kohti runkosarjan voittoa. Kestomenestyjä LP Viesti ja yhä neitsytmestaruuttaan himoitseva LP Kangasala vievät todennäköisesti seuraavat sijat. Runkosarjan nelossijasta sen sijaan kehkeytynee mielenkiintoinen otatus.

  Runkosarjassa neljänneksi sijoittuva joukkue välttää pudotuspelien avauskierroksella kovan kärkitrion ja saa lisäksi kotiedun puolivälieriin. Kannatettava tavoite. LP-Vampula pitää tällä hetkellä hallussaan kyseistä sijaa, kerättyään 23 pistettä 13 ottelusta. Puijo Wolleylla pisteitä niin ikään 23, mutta pelattuja otteluita kaksi enemmän, 15. Lentopallokerho majailee taulukossa kuudentena, pisteitä 13 ottelusta 18. Kirittävää siis riittää, mutta riittää myös tulevia otteluita ja niiden myötä pisteitä, jos palaset loksahtavat kohdalleen.

  Torstai-illan kotijoukkueella Arctic Volleylla on luonnollisesti omat tavoitteensa. Tällä hetkellä niistä päällimmäinen lienee kotivoitto Kerhosta. Sen myötä joukkueen toiveet nousta pudotuspeliviivan yläpuolelle saisivat lisäpuhtia.

  JOULU JA KUUSI

  Sarjakärki Kuusamo vahvistui joulutauolla entisestään, kun joukkue hankki riveihinsä kuudennen ulkomaalaispelaajan, yhdysvaltalaisen yleispelaaja Makenzien Harrisin. Joulu ja kuusi saattavat muilla liigapaikkakunnilla tuntua hurjalta yhdistelmältä, mutta jokainen seura rakentaa oman menestyspolkunsa, kuten haluaa. Tai, kuten kykenee. Kahden edellisen kevään Suomen mestari Kuusamo taatusti tietää, mitä tekee. Siihen on etelän vetelän, viittaan itseeni, turha puuttua.

  Lisäksi, Kuusamon riveistä löytyy myös vahvaa kotimaista osaamista. Nuori passari Sofia Lehto johtaa orkesteriaan ihailtavalla varmuudella, libero Juulia Jäppinen läpäisee tiheänkin seulan ja keskipelaaja Bettina Yli-Sissala pelaa uransa parasta kauttaan. Pulinat pois ja hyperventilaatio seis.

  ULKOMAANAPUA

  Liigajoukkueista vain LP Kangasala luottaa puhtaasti kotimaisiin voimiin, ja taistelee tälläkin kaudella mestaruudesta. Hieno ja arvostettava yhdistelmä, tottakai. Mutta, loppupeleissä kunkin liigapaikkakunnan vetovoima, osin myös urheilun ulkopuolisten tekijöiden, kuten vaikkapa opiskelumahdollisuuksien vetovoima ja toisaalta resurssit määrittelevät joukkueiden kokoonpanon.

  Vertailun vuoksi Lentopallokerho lähti kuluvaan kauteen viiden ulkomaanavun voimalla. Kaksi pahaa polvivammaa ja yksi sopimuksen purku pudottivat lukumäärän nykyiseen, kahteen. Pukin kontista ei Kerholle apuja löytynyt, seuraavaksi lienee Pakkasukon vuoro. Edelleen, vertailun vuoksi, Kangasala poislukien kaikilla muilla liigajoukkueilla on riveissään 3-4 ulkomaalaispelaajaa. 

  Kansainvälinen vertailu antaa pohdinnalle lisää kaikupohjaa. Turkin naisten lentopalloliiga lienee maailman kovatasoisin. Viime kevään naisten Mestarien liigan, Champions Leaguen, loppuottelussa kohtasi kaksi turkkilaista suurseuraa, Vakifbank ja Eczacibasi. Kummankin joukkueen riveissä pelasi kuusi ulkomaalaista. Pulinat pois.

  LISÄÄ LIIGAA!

  Takaisin kotimaan kamaralle. Kotoinen Mestaruusliiga jatkuu kuluvan viikon keskiviikkona kahdella mielenkiintoisella ottelulla. Mainitun Kuusamo–Lentopallokerho ottelun ohella Salossa pelataan kärkipään kamppailu LP Viesti–LP Kangasala. Kyseisten otteluiden myötä käynnistyy kiri kohti kevättä, kiri kohti mestaruustaistoa. Kerhon osalta mahdollinen kiri kohti runkosarjan nelossijaa puolestaan jatkuu heti torstaina Arctic Volleyn vieraana.

   

  teksti: Tapio Suominen
  kuva: Tomi Vesaharju

    Takaisin

Pääaiheet

 
 

Yhteistyössä