• Hämeenlinnan Lentopallokerhon taival kauden 2022—23 lentopallon naisten Euroopan haastajacupissa päättyi ikävästi ennen aikojaan. Tanskalainen amatöörijoukkue IF Holten livahti raolleen jätetyn takaportin kautta cupin seuraavalle kierrokselle.

Ottelun ratkaisu syntyi vasta 15-pisteeseen pelatussa ”kultaisessa erässä”, jonka Holte vastoin ottelun luonnetta voitti, pistein 15—9. Mainittu kultainen erä tuntuu melko tylyltä tavalta ratkaista kaksiosainen ottelupari. Molemmat joukkueet voittivat kotiottelunsa suoraan 3—0, erät siis tasan 3—3. Pisteet puolestaan kallistuivat niukasti Kerholle 141—133. Luulisi tuon riittävän paremmuuden ratkaisemiseen, mutta ei. Yhteensä reilun neljän tunnin tuima taisto huipentui näin ollen osapuilleen 15 minuutin kultaiseen erään

Kritiikistä huolimatta otteluparin voittajasta ei lopulta jäänyt epäselvyyttä. IF Holten kantti kesti ratkaisun hetkillä kotijoukkuetta paremmin, kuten itse asiassa kävi otteluparin avausosassa Tanskassa. Siellä Holte voitti kaksi ensimmäistä erää pistein 25—23 ja 26—24 ja pohjusti samalla itselleen hyvät lähtökohdat Hämeenlinnan otteluun.

Päävalmentajan peliliike

Kotijoukkueen päävalmentaja Giovanni Torchio teki kovan peliliikkeen ennen ottelua nostamalla pääosin yhteistyöseura Puma Volleyssa Ykkössarjaa pelanneen passari Sofia Lehdon avaukseen. Lehto ei ujostellut kovassa paikassa, vaan johti Kerhon peliä mallikkaasti. Muutamat virheensä hän teki kultaisessa erässä, kuten koko muukin joukkue Lehto vuodatti pettymyksen katkeria kyyneleitä ottelun jälkeen. Turhaan, vaikka pettymyksen tietysti ymmärtää. Lehdolta laadukas debyytti kovassa paikassa europeleissä.

Tanskalaisten voiton merkityksen ymmärtää ehkä paremmin joukkueen taustat ja Tanskan lentiksen tuntien. Ainoastaan joukkueen jenkkipassari Isabelle Marciniak pelaa lentopalloa ammatikseen, muut opiskelun tai päivätöiden lomassa. Tanskan liigaa pelataan pienellä porukalla ja harvakseltaan. Kahdeksan joukkueen sarjassa kaikki seitsemän otteluaan voittanut Holte juhlinee keväällä seurahistoriansa 18. Tanskan mestaruutta.

Holten pelaajilla riittää kuitenkin runsaasti kv-kokemusta, sillä sen riveissä pelaa peräti kuusi Tanskan maajoukkuepelaajaa. Heistä erityisesti joukkueen kapteeni Nora Mölgäärd esiintyi edukseen. Jos pallolla olisi tunteet, osaisi se taatusti arvostaa Noralta saamansa kohtelua. Tukku ässäsyöttöjä, hyökkäysten päättämistä tarvittaessa kovallakin kädellä, erinomaista puolustuspeliä.

Holten Euroopan valloitus siis jatkuu. Lentopallokerho puolestaan keskittyy kevätkaudella menestykseen Suomen cupissa ja mahdollisesti myös Mestaruusliigassa. Seuraava Kerhon liigapeli kotikentällä Loimua-areenalla pelataan keskiviikkona 4. tammikuuta, jolloin vieraaksi saapuu sarjakolmonen Oriveden Ponnistus. Tuon ottelun teemaksi sopii kaiketi oman pelin tasosta huolehtiminen. OrPosta huolehtikoon joku muu.

teksti: Tapio Suominen
    kuva: Tomi Vesaharju