• Suomen cupin voittaminen oli jälleen jäädä haaveeksi HPK:lla jo ennen loppuottelua. Pallokerho kuitenkin nousi kuilun partaalta kahden erän takaa voittoon LP Kangasalasta viidennessä erässä 2–3 (22–25, 24–26, 25–20, 25–23, 15–4).

Viime vuonna HPK:n Suomen cup -taipaleen ennen lopputurnausta päättänyt LP Kangasala kehitti taas seurojen välille upean kamppailun samassa kilpailussa. Naisten final fourin toisesta välierästä tuli lähes kahden ja puolen tunnin kestollaan Elenia-areenan kauden pisin lentopallo-ottelu.

Ottelun alussa nähtiin ikävä tilanne, kun tilanteessa 7–9 LP Kangasalan yleispelaaja Hanna Salomäki tuli huonosti alas hyökkäyslyöntinsä jälkeen, eivätkä polven nivelsiteet tälliä kestäneet. Salomäen loukkaantumisesta sisuuntuneena joukkue esitti tämän jälkeen kaksi erää parasta syöttöpeliä, jota Suomen kentillä on tällä kaudella nähty.

16-vuotias Jutta Riikonen otti Salomäen paikan vakuuttavasti. Molempien joukkueiden syyllistyttyä valtaviin virhemääriin muun muassa syötössä, pallonkäsittelyssä ja hyökkäyksessä (HPK 10, Kangasala 9) syöttövarmuus käänsi avauserän vierailijalle.

Ensimmäinen erä oli alusta loppuun Kangasalan hallinnassa, mutta HPK näytti heränneensä toiseen koitokseen repäisemällä tekniselle aikalisälle 14–8-johdon. Tämän jälkeen Roosa Laakkosen päästyä syöttämään, hän alkoi pommittaa polvi tuhdisti teipattuna pelannutta Eveliina Rautiaista ja yhtäkkiä Kangasala olikin edellä. Erän mentyä jatkopalloille ulkomaalaiset laitahyökkääjät Dayana Segovia ja Evgenija Njuhalova näyttivät, miksi heidät oli Pirkanmaalle hankittu.

Kolmannesta erästä muodostui hieman odottamatta HPK:lle elämän ja kuoleman kysymys. ”Kahvitauon” jälkeen kotijoukkue paransi peliään vastaanotosta hyökkäysten päättämiseen. Suurin muutos pelissä tapahtui kuitenkin hämeenlinnalaisten torjunnassa. Hakkuri Piia Korhosen johdolla Kangasalan hyökkäykset blokattiin omaksi pisteeksi erässä kahdeksan kertaa.

Neljäs erä eteni pisteestä toiseen tasaisesti ilman että kumpikaan sai pitkiä syöttövuoroja. Kangasalan johtaessa pahaenteisesti 18–20 HPK-valmentaja Luca Chiappini lähetti Anna Borichevan Korhosen paikalle. HPK:n nousu kulminoitui taistelupalloon, jossa ottelun lopun suuri sankari Michaela Madsen painoi pallon verkolta väkisin kenttään. Boricheva teloi nilkkansa torjunnassa heti seuraavassa pallossa, mutta tämäkään ei Elenia-areenan emäntiä enää lannistanut.

Viides erä oli täyttä HPK-näytöstä. Korhonen ja Salla Karhu tykittivät pitkät syöttövuorot ja vielä viisi pistettä viimeiseen erään mättänyt Michaela Madsen masensi väsyneen Kangasalan lopullisesti. LP sai päätöserässä hyökättyä enää yhden pisteen.

Madsen teki jännärissä kauden parhaan pistemääränsä (21/+16) ja oli seitsemällä torjunnallaan suuri syy HPK:n nousulle. Korhonen säesti häntä tehoin 18/+10. Ennen katoamistaan kuvasta ottelun viidennessä erässä Kangasalan Njuhalova (26/+10) ja Segovia (20/+6) pitivät puolestaan Pallokerhon pinteessä.

Madsen oli suunnanmuutoksessa tärkeä palanen myös henkisenä johtajana.

– Jos pelissä on vaikeuksia, pitää jotenkin muuten auttaa joukkuetta. Minulle nousi sellainen aggressio, että päätin, että passaa tänne vain ja torjun kaiken, ja autan sillä tavalla joukkuetta. Jonkun täytyi vähän työntää muita eteenpäin, ja minulla on sellainen luonne, Luca Chiappinin haiksi kuvailema Madsen kertoo.

Ensimmäisessä välierässä LP Viesti oli Oriveden Ponnistusta selvästi parempi erin 3–0 (25–22, 25–19, 25–20). Näin HPK ja Viesti kohtaavat sunnuntain finaalissa (kello 12.30) jo toisen kerran tällä viikolla.

Salolaisten ottelun seuranneen Chiappinin mielestä moraalinen finaali käytiin jo lauantai-iltapäivällä hämäläisten välillä.

– Aliarvioimatta ketään tässä toisessa ottelussa oli paljon ajatuksia, miten lentopalloa kuuluu pelata. Salo ja OrPo sen sijaan olivat väsyneen oloisia jo ennen peliä.